Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
FGC fa 40 anys i es reivindica com el transport més sostenible per entrar i sortir de Barcelona
  • CA

“Al futur no hi ha cotxes!” Ho proclama amb entusiasme una nena d’uns deu anys en un vídeo llançat per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) en la celebració dels 40 anys de la companyia de transports públics. L’acte s’ha fet aquest dijous a la tarda al Palau de la Generalitat, just el dia que es complien les quatre dècades de la signatura del decret de creació de l’empresa. Josep Tarradellas va ser el president que el va firmar, i el primer que va caldre fer va ser decidir què s’havia de fer amb les línies obsoletes que havia traspassat l’Estat, que les donava per perdudes i les volia tancar, com les velles línies FEVE.

Quaranta anys després, FGC s’ha convertit en un dels principals mitjans de transport per entrar i sortir de Barcelona, i es reivindica com el futur de la mobilitat sostenible i la manera d’entrar i sortir de Barcelona sense contaminar. Aquest ha sigut el missatge que han llançat tant el president de la companyia, Ricard Font, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i el president de la Generalitat, que han intervingut en l’acte de celebració al Palau de la Generalitat.

Tots tres han visitat l’exposició sobre la història d’FGC instal·lada aquests dies al Pati dels Tarongers. També l’han descobert els membres de la Unió Internacional de Transport Públic, presidida pel director d’FGC, Pere Calvet i que aquests dies fa una trobada a Barcelona.

Després, en l’acte de la celebració, Font ha recordat que el que l’Estat va entregar fa 40 anys com a línies obsoletes i estacions d’esquí enfonsades “es va remuntar i es va portar a l’excel·lència”. Font ha recordat que el 2019 FGC farà rècord de viatgers i que la puntualitat del servei és del 99%. I també ha anunciat que aquest any s’arribarà al 100% d’energia verda per propulsar els trens de la companyia i, l’any que ve, el 25% serà solar.

El president de l’empresa no s’ha estalviat una reivindicació. “La millor eina per lluitar contra el canvi climàtic és un bon transport públic, i això requereix més inversió”, ha avisat.

En el seu torn de paraula, el conseller, Damià Calvet, també ha parlat de la mobilitat sostenible associada al ferrocarril i ha defensat que “el departament de Territori, en algunes de les seves competències, fa polítiques socials, perquè millora la vida de les persones”.

Per a Calvet, FGC és “una estructura d’estat en tota regla”. I ha recordat que la persona que hauria d’haver fet el seu discurs és “el conseller legítim de Territori, Josep Rull”, empresonat preventivament pel procés judicial per l’1-O.

Torra, que ha tancat l’acte, també ha reivindicat Rull. I ha recordat la seva infantesa anant a l’escola, de Sant Gervasi a Sarrià, amb ferrocarrils dels Catalans. “L’excel·lència de FGC no hauria de ser tan destacable com és”, ha advertit.   

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa