Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Endesa s’endú el contracte per subministrar electricitat al metro de Barcelona
  • CA

Endesa ha guanyat el concurs per subministrar electricitat al metro de Barcelona durant els dos pròxims anys. TMB ha anunciat que la companyia s’ha fet amb el contracte per proveir d’energia d’origen 100% renovable la xarxa de metro en una licitació que s’ha fet de manera conjunta amb el metro de Bilbao, el metro de Màlaga i el tramvia de Múrcia.

El nou contracte, que encara s’ha de formalitzar, preveu la contractació d’uns 275 gigawatts/hora (GWh) per un import d’uns 50 milions anuals. Endesa subministrarà electricitat d’origen renovable les cinc línies convencionals de metro de TMB –les automàtiques no estan incloses en aquesta licitació–. La xarxa de metro de Barcelona té 125 kilòmetres de longitud i cada dia mou 1,2 milions de viatgers.

Licitació innovadora

Fa molts anys que TMB va optar per fer licitacions conjuntes amb altres operadors ferroviaris estatals per tal d’estalviar costos i fer més eficient el concurs. Segons les bases del concurs, les quatre xarxes ferroviàries tenen previst consumir uns 350 GWh –l’equivalent a totes les llars de Màlaga, per exemple– per un import estimat de 34 milions anuals més impostos, dels quals el 73,5% corresponen a la xarxa de metro barcelonina.

Els operadors ferroviaris van convidar una desena d’empreses comercialitzadores a presentar-se al concurs, tot i que només set van fer una oferta. Endesa ha guanyat perquè la seva oferta era la millor des del punta de vista econòmic.

La primera licitació conjunta es va dur a terme el 2009 per aconseguir les millors condicions de contractació en un context en el qual les administracions públiques fan tots els “esforços” possibles per reduir les seves despeses i optimitzar els seus recursos. En aquest cas, el concurs ha optat per un contracte indexat –el preu s’ajusta en funció de l’evolució diària i horària–, però s’hi ha inclòs una clàusula especial per establir un preu fix en cas que fos necessari.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa