Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els barcelonins, a favor de més transport públic però alhora més usuaris del cotxe
  • CA

La nova entrega del Baròmetre municipal mostra l’estat de l’opinió pública a la ciutat, que no sempre és perfectament coherent. Per un costat, el 94,7% dels enquestats creuen que cal fomentar l’ús del transport públic. Tres de cada quatre (el 77,9%) aposten per deixar més espai per als vianants i tres de cada cinc (57,9%) reclamen incrementar els carrils bici.

No obstant, de les aspiracions col·lectives als hàbits individuals hi ha una bona distància. Baixen els usuaris del transport públic i pugen els del privat: l’ús de metro i tren passa del 50,2% al 33,3%; el bus baixa del 24,3 al 20,2%; i el Bicing també cau del 6,7 al 2,1. En canvi, l’ús del cotxe ha pujat del 13,6 al 28,9%, i el de la moto ha crescut del 9,7 al 15,1%. La mobilitat obligada passa del 65,9% al 38,2.

L’enquesta d’aquest baròmetre es va fer entre el 3 i el 13 de juliol a 800 barcelonins amb dret a vot. El qüestioni inclou també preguntes sobre economia i mostra el pessimisme dels barcelonins per la crisi del coronavirus. Dels que volien sortir de vacances, la meitat ha canviat els seus plans. El 33,7% es quedarà a Barcelona, el 46,9% estarà per Catalunya i el 24,6 viatjarà per l’Estat.

D’altra banda, el 78,8% dels entrevistats creu que el teletreball es consolidarà en el futur. El 69,2% opina que la situació econòmica a la ciutat és dolenta, el 76,5% la veu malament a l’Estat, i el 69,2%, a Catalunya. El 74,9% considera que l’economia barcelonina ha empitjorat, pel 37,7% que pensa que ha anat a pitjor la de la seva llar. El 60% creu que Barcelona està pitjor que fa un any.

La seguretat puja o baixa?

Una de les preguntes més importants del baròmetre és la principal preocupació dels barcelonins. Malgrat la pandèmia, la seguretat segueix liderant el rànquing amb un 17,6% d’enquestats que la consideren el primer problema de la ciutat. No obstant, baixa 11 punts respecte l’anterior baròmetre municipal. En segon, tercer i quart lloc hi ha elements relacionats amb la Covid-19 i les seves conseqüències: els problemes econòmics (8,5%), l’atur i les condicions de treball (7,1%) i el virus (7%).

Pel govern, aquestes dades indiquen que baixa la por a la inseguretat. El regidor de Presidència, Jordi Martí (BComú), ha defensat que el principal problema dels barcelonins avui és la Covid-19 i que fer la foto d’un dia no té valor, sinó que “l’important és la tendència”. “És el primer baròmetre en què comença a baixar amb una caiguda pràcticament de la meitat”, ha conclòs. També ha remarcat que el fet que hi hagi més preocupació per l’economia en general que no pas per la de la pròpia llar demostra que les polítiques que han fet les administracions “han permès que l’impacte encara es noti una mica menys al domicili que en la mirada més general”.

L’oposició, en canvi, ho veu al revés. Elsa Artadi (JxCat) ha emfatitzat que la inseguretat “segueixi sent el primer problema” per als veïns en plena pandàmia i ha acusat el tinent d’alcalde Albert Batlle d’estar “més preocupat” per “buscar-se una sortida” en una candidatura al Parlament de Catalunya que per “complir amb la seva responsabilitat”. També ha posat de manifest que el percentatge d’indecisos davant d’unes eleccions municipals ha pujat fins al 30%.

El regidor Oscar Ramírez (PP) coincideix en assenyalar que “la inseguretat es fa crònica a Barcelona per la falta de solucions” i ha acusat el govern de deixar un llegat de “narcopisos, tràfic, carteristes, okupes, incívics i bandes juvenils violentes”. També veu “paradoxal” que el govern Colau asseguri que millora la mobilitat amb urbanisme tàctic mentre la preocupació pel trànsit i la circulació escala posicions al baròmetre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa