Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Consell de Garanties Estatutàries titlla d’inconstitucional el decret dels 15 minuts per a VTC

El Consell de Garanties Estaturàries de Catalunya ha considerat que el decret que permet que s’obligui els cotxes amb llicències VTC a tenir una precontractació de quinze minuts és inconstitucional. El dictamen, que s’ha fet arran de les demandes del grup de Ciutadans, recull que el temps demanat “vulnera determinats principis i drets constitucionals”. En concret, el de llibertat d’empresa, assegura el text, ja que “segons els principis d’adequació, de necessitat i de proporcionalitat” suposa “una restricció no raonable”.

Tot i no ser vinculant, l’escrit de la màxima autoritat jurídica catalana obre la porta a que Uber i Cabify prenguin mesures contra la Generalitat i el departament de Territori i Sostenibilitat, que va ser la conselleria a través de la qual es va proposar el pla per satisfer els taxistes en vaga i regular el sector dels vehicles amb conductor. La decisió del govern català va suposar l’adéu de les empreses de vehicles VTC, tot i que van explicar que quan puguessin tornarien. De moment, però, no s’han posicionat arran de l’anunci de l’òrgan consultiu català. 

La portaveu de l’executiu, Elsa Artadi, ha subratllat la naturalesa “no vinculant” del consell assessor i ha refermat la voluntat del govern de portar la validació del decret al ple del Parlament aquesta setmana. De la mateixa manera, ha dit que s’està “treballant” per ajustar el decret, però que és un recurs “temporal” mentre es prepara una llei que reguli tant el sector de les llicències VTC i les del taxi.

El decret ha rebut una dura crítica just quan l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha de fer realitat el compromís d’incrementar el temps mínim de precontractació fins a una hora. Es preveu que s’ampliï demà després que s’aprovi la proposta en el ple de l’entitat metropolitana. A més, el reglament inclou sancions de fins a 6.000 euros per a les infraccions molt greus o el precinte del vehicle investigat si, per exemple, no està donat d’alta al Registre de Vehicles VTC -o si ho està en nom d’una altra persona–, recull l’Àgència Catalana de Notícies.

Reacció creuades

Tot i que les empreses no s’han pronunciat, el president d’Unauto a Catalunya, Josep Maria Goñi, ha pronosticat aquest dilluns al vespre que Uber i Cabify tornaran a operar a Barcelona “en menys d’un any”. El representant de la patronal de les VTC ha senyalat que hi ha una “enorme preocupació” al govern català davant la “certesa que al final s’hauran de pagar indemnitzacions multimilionàries a empreses i operadors”, recull l’ACN.

Per la seva part, des de l’associació Élite Taxi, que representa la majoria de taxistes, han acusat el grup de Ciutadans –que va demanar l’informe del Consell de Garanties– d’estar “sota sospita” perquè la parella d’Inés Arrimadas, Xavier Cima, ha treballat per a Uber. Respecte la conclusió que diu que es vulnera el dret d’empresa, el grup de representació del taxi ha sentenciat que segueix la “mateixa línia de desenfrenament neoliberal que manté l’Autoritat Catalana de la Competència o la Comissió Nacional del Mercat de Valors”. De la mateixa manera, i sense concretar, acaben el comunicat remarcant que “algun dia tot això pot esclatar perquè fa massa mala olor”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa