La meitat dels vehicles que circulen pels carrils bici de Barcelona un dia qualsevol ja són elèctrics. Bicicletes motoritzades i patinets s’han consolidat en la mobilitat urbana, segons un detallat estudi del Bicicleta Club de Catalunya (BACC).
Aquesta veterana entitat pro-bicicleta ha publicat un informe realitzat a peu de carrer durant dos mesos de tardor –setembre i octubre de 2021– en 9 ubicacions molt transitades. De mitjana ha comptabilitzat 13.000 passos en una finestra de 4 hores, tant a l’hora punta del matí (07:45h – 09:45h) com a la de la tarda (17:45h – 19:45h). La dada que més sorprèn, però, és l’auge dels vehicles elèctrics unipersonals.
“Actualment als carrils bici hi ha un repartiment paritari entre els usuaris/es de solucions mecàniques (bicicleta) i elèctriques (bicicletes amb assistència elèctrica i patinets elèctrics)”, indica el BACC. Els primers suposen el 50,6%, mentre que els segons ja arriben al 49,4%. La porció de bicicletes que pertanyen al Bicing també reflecteix aquesta proporció, el que reflecteix el major ús de les elèctriques perquè l’oferta de vehicles encara no és paritària (5.000 bicicletes mecàniques i 2.000 d’elèctriques).
En conjunt, el vehicle hegemònic és la bicicleta: ho són quasi 7 de cada 10 dels usuaris dels carril bici. Però entre els qui opten per l’electricitat, guanya clarament el patinet (30,8%) enfront de la bicicleta elèctrica (18,6%). Aquestes dades fan pensar al BAC que el patinet no ha registrat un augment significatiu els darrers mesos, sinó que es manté estable.

Un altre factor que sobresurt és disparitat de gènere. Dos de cada tres persones que pedaleja són homes, mentre que les dones suposen el 36%. Confien que la bicicleta elèctrica podria equilibrar-ho, així com els models plegables, perquè tenen un índex d’utilització més paritari. També els crida l’atenció l’ús de bicicletes de càrrega, tant per portar mainada com mercaderies. Només suposen l’1% de l’ús, segons les seves estimacions, però ja se’n pot veure a totes les franges horàries i ubicacions.
El BACC reclama quantificar el trànsit pels carrils bus, com fa dècades que es fa amb els cotxes, per disposar de dades a l’hora de fer polítiques públiques. L’absència d’informació, sostenen, porta a menystenir els desplaçaments en bicicleta i la part de desplaçaments que ja suposen avui a Barcelona.