Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’app del Bicing predirà la disponibilitat de bicicletes i ancoratges
  • CA

El Bicing estrenarà aquesta tardor un servei de predicció a la seva aplicació mòbil SMOU, que indicarà als usuaris quines estacions tenen més probabilitats d’estar buides o plenes els següents 15 o 30 minuts. Es tracta d’un software que analitza l’històric de disponibilitat de l’estació, la meteorologia del moment i les rutes més habituals dels vehicles de manteniment que reposen les bicicletes.

Molts usuaris del servei públic de bicicletes topen amb aquest problema quan van a punts de la ciutat molt concorreguts, com el centre o les platges. Ara l’app indica la disponibilitat a temps real a cada parada, però l’ús constant dels vehicles deixa ràpidament desactualitzada la informació. Tot i que constin vehicles lliures a l’aplicació quan l’usuari surt de casa, en el temps que triga a arribar a l’estació pot trobar que altres abonats ja han agafat totes les unitats que constaven allà aparcades. També passa a l’inrevés, que en acabar un trajecte hagi de fer voltes buscant una estació amb un espai lliure on deixar la bici.

L’Ajuntament de Barcelona confia que el nou servei predictiu ajudi a planificar millor les rutes per alleugerir l’experiència de l’usuari durant les puntes d’activitat, el que podria evitar desplaçaments innecessaris i estalviar temps. Quan estigui en marxa la nova funcionalitat, en seleccionar una estació i clicar el botó de pronòstic apareixerà un indicador de disponibilitat alta, mitjana o baixa.

Quasi mig miler de trajectes al dia

El Bicing ha tancat el mes de maig amb més de 131.000 abonats. Durant la pandèmia ha viscut un gran creixement, impulsat per la reticència de molts barcelonins a viatjar en vehicles col·lectius i tancats. L’any 2021 va acumular més de 14 milions d’usos i una mitjana de més de 45.000 viatges al dia. Una dada que 2022 ja ha deixat enrere, perquè ara ja en són 47.000 diaris.

Creixement exponencial del Bicing

El Bicing es va estrenar el març de 2007 amb 200 bicicletes i 14 estacions i ha anat creixent a gran velocitat fins a les 7.000 bicicletes –de les quals 3.000 elèctriques– i 519 estacions actuals. La capital catalana ja és la ciutat d’Europa amb més estacions de bikesharing per km2 i més rotació de les bicicletes compartides. El nou servei predictiu forma part del 15è aniversari i s’ha presentat durant la Festa de la Bici d’aquest cap de setmana al passeig Lluís Companys. Un estand convida als assistents a provar les noves bicicletes elèctriques i a participar en un sorteig d’abonaments, punts per l’app i marxandatge.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa