Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Segon dia de retards als trens: un sabotatge i una altra avaria elèctrica
  • CA

Els viatgers de la xarxa ferroviària estan de pega aquest cap de setmana. Un sabotatge a Figueres (Alt Empordà) ha afectat aquest diumenge la línia d’alta velocitat entre Barcelona i la frontera francesa. A la tarda li ha tocat el rebre a Rodalies, amb un fallada del sistema d’electrificació d’Adif entre Sant Miquel de Fluvià i Maçanet i una altra avaria als túnels de Barcelona ciutat. La triple incidència arriba després d’un dissabte caòtic als AVE pel despreniment d’una catenària a Aragó, que va paralitzar tot el corredor Madrid-Barcelona en els dos sentits.

Segons ha informat Renfe, els retards acumulats a l’AVE eren de més d’una hora al matí. Aquesta nit s’haurien produït actes vandàlics al tram de vies que va de Vilobí d’Onyar a la capital de l’Alt Empordà, el que ha afectat el sistema de senyalització. Concretament el sabotatge ha consistit en crear arquetes de cablejat en diferents punts de la via, a l’altura d’Aiguaviva (Gironès).

Els Mossos d’Esquadra investiguen l’autoria dels fets. Centre de Control d’Adif va transmetre la incidència a la una de la matinada i el primer tren del dia, el que surt a les 5:30h de Figueres, ja s’ha vist afectat per les demores. Segons l’operadora pública, l’alteració d’horaris es pot allargar tota la jornada i afectar els 9 trens per sentit que hi ha previstos.

També altres línies de retruc han de modificar itinerari. Per exemple un Euromed Figueres-Alacant aquest matí ha sortit des de Barcelona i els qui l’havien d’agafar des de la demarcació gironina han estat encaminats cap a un tren de mitja distància per fer transbordament a Sants Estació. També els trens de mercaderies que passen pel corredor Girona-Barcelona porten retard.

També Rodalies, a la tarda

Per si no n’hi havia prou amb l’AVE, aquest diumenge a la tarda Rodalies s’ha sumat a les afectacions ferroviàries. Una averia entre Barcelona Sants i la bifurcació cap a Clot-Aragó fa que hi hagi retards a les línies R2, R2 Nord i R2 Sud al seu pas per dins de la capital. Segons ha piulat Adif, estima que la demora sigui d’uns 15 minuts.

Poc més tard, cap a les 19h, “una avaria al sistema d’electrificació d’Adif entre Sant Miquel de Fluvià i Maçanet” ha deixat interromput el servei de mitja distància. Almenys un tren varat a l’estació de Sils, sense previsió horària per reprendre la marxa. Al cap d’una hora ha quedat restablerta la circulació per les dues vies, però amb demores de més de 45 minuts a la línia R11 durant la normalització progressiva del servei.

5.000 viatgers afectats a l’AVE Madrid-Barcelona

El sabotatge arriba precisament ni mig dia després de la paralització de tot el corredor d’AVE entre la capital espanyola i la catalana aquest dissabte, a causa d’una catenària caiguda sobre un tren de l’operadora de baix cost Oiugo. Hauria afectat més de 5.000 passatgers de diverses línies i operadores, actualitza ACN. A les 18:24h de la tarda Adif reactivava la circulació dels trens en les dues direccions, després de tres hores i mitja de caos. Ara bé, han de circular en via única perquè Adif calcula que trigarà 4 dies en tenir reparada la catenària.

Inicialment l’empresa estatal posava en dubte les sortides de trens nocturns, perquè no tenia una hora orientativa de resolució de l’avaria. Molts passatgers es queixaven de la manca d’una previsió horària de reactivació, per poder refer els seus plans. D’altres expressaven a Twitter la seva frustració per estar atrapats dins de trens aturats molta estona, en algun cas dins d’un tunel o sense aire condicionat com era el cas de l’Ouigo varat a Aragó, que no van poder ser transbordats a un altre tren fins al cap de tres hores.

L’operadora de baix cost va passar la tarda disculpant-se amb els clients un a un per la xarxa social, conscient de la crisi d’imatge que suposa una incidència com aquesta, tot i que la catenària sigui responsabilitat de l’estatal Adif. En una posterior piulada, un cop resolta l’avaria, ha tornat a disculpar-se i ha anunciat compensacions pels seus usuaris. Els passatgers transbordats “rebran una compensació extraordinària i a tots els altres viatgers afectats se’ls reemborsarà el 100% del preu del bitllet”, ha promès.

Diumenge a la tarda l’electrificació del corredor Madrid-Barcelona novament no funcionava en perfectes condicions. Segons Renfe, una “incidència en l’electrificació” feia que els tres AVE cap a Barcelona i els ALVIA que van a Pamplona patissin “demores lleus” al seu pas per Ariza (Saragossa).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa