Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament frena les curses al carrer
  • CA

El govern d’Ada Colau ha decidit que les competicions de running han tocat sostre a Barcelona, almenys pel que fa a les curses que travessen la ciutat. A partir d’ara, l’Ajuntament no aprovarà nous esdeveniments esportius que recorrin els carrers barcelonins fins que no es redueixi l’oferta actual. Segons ha pogut saber en primícia el TOT Barcelona, el bipartit considera que s’ha arribat al màxim de competicions d’aquesta mena a la ciutat. El regidor d’Esports, David Escudé (PSC), assegura que “no hi ha tants corredors per a tantes curses”. 

Segons detalla el regidor, “el calendari actual de curses atlètiques i populars inclou al voltant de 40 convocatòries al llarg de l’any”. D’aquestes, la meitat tindrien vocació de ciutat, com la Cursa de la Dona, la dels Bombers o la de la Mercè. La resta, en canvi, serien esdeveniments arrelats per tradició a determinats barris o districtes. Això ha generat “un calendari molt atapeït” amb “un gran impacte per als veïns i les veïnes que viuen en les zones per on passen aquestes competicions”, sentencia Escudé. A més, assenyala que aquestes activitats impliquen un “esforç extra” en serveis públics com la Guàrdia Urbana o els treballadors de manteniment. 

De fet, fins i tot en el cas que es deixés de celebrar alguna cursa ja establerta al calendari actual, la intenció és que, “en principi”, no s’aprovi “cap nou esdeveniment d’aquestes característiques”, insisteix David Escudé. D’aquesta manera, s’entraria en un lent decreixement

Veïns i corredors aplaudeixen el topall

La mesura arriba després que algunes zones de la ciutat haguessin patit una concentració in crescendo de curses en els dies festius. El president de l’Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou, Pere Nieto, celebra la iniciativa: “Això s’havia de frenar, molts caps de setmana els veïns trobaven problemes greus de mobilitat. Depèn de quin recorregut, al Poblenou, costa molt de refer”. En el seu cas, l’associació veïnal se n’havia assabentat en parlar amb Escudé, que també és el regidor del districte de Sant Martí. 

La situació d’afartament, però, la comparteixen altres barris que, en aquest cas, no tenien cap coneixement de la nova mesura del govern BComú-PSC. I els ha agafat per sorpresa. “Justament ahir vaig posar-me en contacte amb altres associacions veïnals per temptejar la idea d’enviar una queixa conjunta sobre les curses a l’Ajuntament”, diu el portaveu de la Unió d’Associacions de Veïns del Poble-sec, Sergi Gàzquez. 

Com a veïns de l’avinguda Paral·lel, l’associació de Gàzquez és una de les més afectades pels esdeveniments esportius: “Al final la majoria de curses van a parar al Paral·lel, la Gran Via i el passeig de Gràcia”. Per això, el representant veïnal celebra el fre al boom de les curses però encara voldria un esforç més: demana una redistribució de les ja existents. “No se m’ocorre cap cursa que passi pel lateral de la ronda de Dalt o pel tram de Can Dragó de la Meridiana o per Horta”, insisteix. Apunta que “el que no s’hauria de tocar mai són els esdeveniments dels barris”, però d’altres, com la cursa del Corte Inglés, “ja podria canviar de recorregut”. El regidor, en aquest sentit, obre la porta a canviar itineraris: “S’ha de regularitzar la situació”. 

En un pla menys previsible, fins i tot representants de corredors veuen amb bons ulls la proposta de reducció de curses a la ciutat. El coordinador de Run BCN, Esteve Rovira, reconeix que l’oferta de competicions “s’havia disparat” i considera que “ja hi ha prou curses”. A més, rebutja que això suposi un gran inconvenient pels runners. “Als corredors no els costa gens anar-se’n a altres llocs: les curses de muntanya estan creixent i les competicions a ciutats del voltant de Barcelona també, els apassionats acabaran anant-hi”, conclou. 

El nou pla d’atletisme

Precisament aquest dimarts, l’equip de govern ha presentat el nou pla de promoció de l’atletisme pels barcelonins però no ha dit res a l’oposició sobre la limitació de les curses. El pla recull que el consistori “organitzarà i donarà suport a les diferents proves i curses atlètiques que anualment es duen a terme a la ciutat”. Tanmateix, el regidor d’Esports, David Escudé, manté que no està previst permetre la tramitació de nous esdeveniments a peu de carrer. 

El text presentat per l’Ajuntament detalla que el pressupost destinat a promocionar l’atletisme des del govern municipal és de 981.000 euros entre el 2019 i el 2021. Inclou mesures com la construcció d’una nova zona de llançaments al Complex Esportiu Municipal de la Mar Bella.

Sobre l’hàbit de córrer dels barcelonins, a més, concreta que l’any 2017 l’Institut Barcelona Esports va fer una enquesta que revelava que el 71,6% dels entrevistats realitzava alguna activitat física o practicava algun esport de forma regular. Córrer era una de les tres activitats més practicades per la ciutadania. L’exercia el 16,5% dels enquestats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa