Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
VÍDEO | Així era per dins un pis racionalista dels anys 30 a Barcelona

Durant la Segona República, un grup d’arquitectes va decidir revolucionar el concepte d’habitatge social a Barcelona. El Grup d’Artistes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània (GATCPAC) va dissenyar un conjunt d’habitatges per a obrers al passeig de Torras i Bages, 101. Els va batejar com a Casa Bloc, un conjunt de cinc edificis que s’han convertit en un dels millors exemples d’arquitectura racionalista del segle XX. Els pisos, un total de 207, estaven lligats entre ells i feien la forma d’S. Estaven pensats per ser habitatges funcionals concebuts com a allotjaments mínims estàndard per a obrers, que fins aquell moment havien viscut a les barraques de la perifèria urbana. 

Eren pisos d’entre 55m2 i 77m2, encarregats per la Generalitat republicana de Francesc Macià, que en va posar la primera pedra el 1933. A l’interior hi anaven àrees de jocs infantils, zones verdes, guarderies, biblioteques, cooperatives de consum i clubs d’obrers. Però l’esclat de la guerra va estroncar-ho. I de cop, els pisos socials que mai van arribar a ocupar els obrers van acabar essent la llar de militars i policies nacionals, desvirtuant la funció original per a la qual havien estat destinats.

Retorn a les mans de la Generalitat

Però el 1977, la Generalitat en recupera la propietat i rehabilita els pisos, fins aleshores deixats de la mà de Déu. El 2008 s’enderroca l’edifici Bloc Fantasma -construït com a annex el 1948 per acollir més policies- i torna a crear-se la fesomia i disposició original del conjunt. “Un edifici emblemàtic, històric, però oblidat i maltractat, testimoni d’una època conflictiva i caòtica, però creativa i esperançadora“, resumeix l’historiador Ireneu Castillo al llibre Edificis catalans amb història. Històries, secrets i curiositats (Ed. L’Arca, 2023).

Un pis museïtzat

I com es pot veure al vídeo, hi ha un d’aquells habitatges que s’ha recuperat per tal de preservar el patrimoni racionalista a la ciutat. És l’habitatge 1/11, que el 2012 es va inaugurar com a pis museu, restaurat seguint exactament el disseny i l’estructura que tenien originàriament. És un dúplex de 60m2 amb dos dormitoris. La Casa Bloc es pot visitar comprant una entrada vinculada al museu del Disseny.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Bernat Caball a abril 01, 2023 | 12:18
    Bernat Caball abril 01, 2023 | 12:18
    La nuesa dels seus interiors ajudaven a una economia més precària

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa