Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una família amb nens, al carrer per haver comprat la clau d’un pis a punt de desallotjar
  • CA

Una família amb nens petits ha estat desallotjada aquest dimarts al migdia d’un pis del carrer Olzinelles, al barri de Sants. El Grup d’Habitatge de Sants ha donat a conèixer el cas a través de les xarxes i ha relatat al TOT Barcelona les complicades circumstàncies de les persones afectades, que s’han quedat sense reallotjament d’emergència social perquè encara estaven empadronades a l’Hospitalet de Llobregat, on vivien fins fa pocs dies.

La família hauria estat enganyada en comprar la clau del pis ocupat, que estava pendent de desallotjar. És propietat d’una família benestant, però no pas d’un gran tenidor –que han d’oferir alternatives habitacionals–, detalla el sindicat d’habitatge. Els anteriors ocupants eren un grup molt conflictiu, que causava molèsties als veïns de la finca i que ja estaven a punt de ser desallotjats. En veure que l’execució no trigaria a produir-se, van vendre la clau per mil euros a una família desesperada per trobar un sostre.

Feia entre 15 i 20 dies que havien aterrat al pis de Sants i desconeixien que hi hagués aquest procediment judicial obert”, assenyala Llum Oliver, membre del Grup d’Habitatge de Sants. “Comprar una clau et deixa en pilotes, perquè no saps de qui és el pis ni quina història té al darrere, però moltes famílies ho fan per desesperació i acaben sense casa i endeutats amb amics i familiars”, lamenta. Per a l’activista, és un cas que demostra “com acaben pringant els més pobres i desinformats”. “Si hi hagués lloguers assequibles, les màfies no podrien fer negoci amb la venda de claus de pisos ocupats!”, assevera.

Els Mossos d’Esquadra han executat el desallotjament, ordenat per un tribunal penal. Els activistes demanen a la policia catalana “més sensibilitat” a l’hora d’aplicar ordres en ple agost, quan els Serveis Socials i els tècnics municipals estan a mig gas. El cas d’aquesta família era complex burocràticament i es fa encara més complicat de resoldre en plenes vacances. També els moviments socials tenen menys força aquestes setmanes, reconeix Oliver, i no han pogut impedir el desnonament.

Un grup d’activistes ha acompanyat la família a l’oficina de Serveis Socials del districte de Sants i també en la interlocució amb el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB). Segons Oller, ambdós els han adreçat als Serveis socials de l’Hospitalet de Llobregat a causa de l’empadronament vigent. Les meses d’emergència habitacional són municipals i un dels molts reptes pendents que tenen és abordar l’oferta i demanda d’allotjaments amb visió metropolitana.

El periple d’aquesta família és desventurat fins i tot en l’àmbit social. En deixar l’Hospitalet, uns coneguts magrebins els van posar en contacte amb els sindicats d’habitatge de Barcelona, però en concret amb el del Raval, perquè és el que ells coneixien. Aquest grup els va adreçar al de Sants i tenien prevista una primera reunió amb l’assemblea santsenca dilluns vinent. Si es traslladen pel seu compte a un altre barri o municipi, hauran de tornar a refer els contactes socials per trobar ajuda no institucional.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Roloca a agost 20, 2020 | 15:18
    Roloca agost 20, 2020 | 15:18
    Y en el propietario del piso nadie piensa? Se ha hecho justicia...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa