Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Guerra veïnal contra el banc ‘dolent’ per vendre centenars de pisos a un fons d’inversió
  • CA

La venda de 433 immobles i places de pàrquing propietat del banc dolent a un fons d’inversió ha desatat una “guerra”. La Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària S. A. (Sareb) va vendre el 8 de març d’aquest any centenars d’actius immobiliaris al fons d’inversió Talisman Capital S. L. El fons va pagar 17.571.951 euros per la compra, cosa que suposa una mitjana de 40.582 euros per immoble. El preu de la venda ha fet esclatar una “guerra” entre una plataforma de veïns afectats i el banc dolent.

En alguns dels pisos venuts viuen famílies i joves que estan ocupant. Es tracta, per exemple, dels immobles situats al carrer Salou número 6 i al carrer Riera de Tena 9, al barri de Sants, al districte de Sants-Montjuïc. Les dues persones que viuen al carrer Salou han de ser desallotjades aquest matí després que el fons comprés el seu pis, que estava en mans de la Sareb. Aquests dos pisos formen part dels 28 que ha adquirit a Barcelona, entre un total de 179 a Catalunya. 

Un dels pisos comprats pel fons, situat al carrer Riera de Tena | Cedida

El fons d’inversió es va constituir el 21 de setembre de 2018 orientat a la “compravenda de bens immobles”. Mitjançant una denúncia interposada contra els ocupants d’alguns dels pisos comprats, Talisman Capital pretén expulsar desallotjar diverses persones. Al document, al qual ha tingut accés el TOT Barcelona, es detallen la ubicació i el nombre d’immobles que ha adquirit el fons del Sareb. Amb la denúncia s’adjunta l’escrit del notari que certifica que la propietat dels immobles és de la Sareb i que els ven a Talisman Capital S. L.

Els veïns critiquen que la Sareb ha venut els immobles a un preu molt més baix del de mercat, concretament a uns 40.500 euros cadascun. El banc dolent va sorgir al 2012 per gestionar els actius tòxics dels bancs que van haver de ser rescatats. Talisman Capital ha comprat els pisos i actius immobiliaris a través de Proyectos Anairda S. L., empresa que administra el fons d’inversió.

A l’escrit, al qual ha tingut accés aquest diari, s’especifica que la intenció del fons és vendre els pisos a “particulars o una altra empresa” en un termini de menys de cinc anys. El pagament de Talisman Capital al banc dolent s’ha de completar abans del 30 de juny de 2020, segons van pactar les dues parts davant de notari. 

Els veïns interpel·len l’Ajuntament

Alguns dels veïns que viuen en els pisos comprats pel fons demanen a l’Ajuntament que exerceixi el dret a tanteig i retracte d’alguns dels immobles. El consistori tindria aquest dret sobre, com a mínim, tres pisos dels adquirits pel fons a Barcelona, segons els veïns. Serien els immobles situats al carrer Burgos número 57, Salou número 6 i Riera de Tena número 9. Els expedients dels pisos del carrer Salou i Riera de Tena estan tancats, així que el consistori no hauria exercit el dret a compra, segons es queixa un veí que viu a un d’ells. 

A l’escrit notarial es detalla que sobre aquests pisos, als quals anomena “immobles singulars”, l’administració ha renunciat al dret de tanteig i retracte o no l’ha pogut exercir. En alguns casos, fins i tot, les dues parts constaten que l’administració ha comunicat explícitament la renúncia al dret a comprar els pisos a un preu favorable perquè el fons el pugui comprar. Si el consistori exerceix aquest dret pot comprar alguns pisos a un preu favorable i dedicar-los a habitatge social. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa