Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La regidora d’habitatge d’Ada Colau pressiona Pedro Sánchez amb la vaga de lloguers
  • CA

Els comuns pressionen Pedro Sánchez des de Barcelona perquè el Consell de Ministres d’aquest dimarts aprovi una moratòria de lloguers. Si l’alcaldessa Ada Colau li recordava la reivindicació municipal en anunciar que ha enviat una carta als propietaris de pisos i locals de lloguer, la regidora Lucía Martín justificava la convocatòria d’una vaga de lloguers a partir de l’1 d’abril per la manca de mesures estatals. “És normal que en una situació de tanta emergència, des de la ciutadania sorgeixin convocatòries d’aquest tipus, no és la primera vegada que passa en aquest país i hi ha experiències en altres llocs del món”, ha dit la titular d’Habitatge. “Reflecteix una situació de molta angoixa i de molta preocupació”, ha afegit.

Tot i admetre que el consistori “desconeix quanta gent podria sumar-s’hi”, ha recordat que Barcelona és la ciutat de l’Estat amb més lloguer –fins al 40% del mercat i unes 500.000 persones–. “Evidentment podria plantejar problemes jurídics”, ha avisat als convocants, pel que ha insistit en la necessitat de mesures “legislatives”. “Impagaments i endarreriments n’hi haurà, així que cal preparar les ajudes necessàries perquè es facin de forma ordenada i clara i la situació no es compliqui encara més”, ha insistit.

Critica un endeutament que l’Ajuntament també aplica

Aquest diumenge Martín va criticar en una piulada que el ministeri de Foment estudiï l’opció de permetre als inquilins no pagar 4 mesos a canvi d’endeutar-se: “Genera un deute que s’haurà de pagar prèvia petició i concessió de l’Estat, no té cap sentit”. Els comuns volen que els grans tenidors assumeixin els tres mesos a fons perdut i els petits propietaris els perdonin amb ajuda pública. La regidora s’oblida, però, que l’Ajuntament tampoc ha condonat pas els rebuts de març, abril i maig que no enviarà als llogaters del parc públic d’habitatges, sinó que simplement ajorna el pagament de les tres quotes prorratejant-les com un recàrrec a les següents 18 mensualitats.

Les 8.748 famílies que són inquilines municipals, doncs, també s’endeutaran amb el consistori. En previsió que moltes d’elles tampoc podran pagar a partir de juny, l’Ajuntament ha habilitat una partida extraordinària de 3,5 milions d’euros en el pressupost municipal –ampliable fins a 5,5 milions– per a ajudes al lloguer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa