Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Protesta per un doble desnonament social a Ciutat Vella
  • CA

Un grup d’activistes ha ocupat aquest dilluns al matí la seu del districte de Ciutat Vella en protesta per dos desnonaments de finques amb tarannà social al Gòtic i al Raval. Es tracta de la capella del Sant Esperit al carrer Nou de Sant Francesc número 20, propietat de l’Arquebisbat de Barcelona; i de Casa Àfrica, un edifici del CETT-UB on viuen una vintena de migrants sense papers.

L’acció, convocada per Resistim al Gòtic, busca pressionar el govern municipal perquè freni els dos desnonaments a través del diàleg amb els dos propietaris. Estan ara congelats amb una moratòria tàcita que s’esgota el 28 de febrer i els activistes temen que el temps que falta –un mes– sigui insuficient per aconseguir una mediació exitosa. En total, reivindiquen, hi ha 45 persones que podrien perdre el sostre en ple hivern.

Casa Àfrica de fet s’enfronta al seu segon desnonament, perquè aquest grup d’immigrants ja va haver de deixar la nau on vivien al Poblenou el 2019 a causa d’un incendi. Van traslladar-se en aquest espai del carrer Canuda, on han resistit tota la pandèmia amb l’ai al cor, per diverses ordres de desnonament que fins ara han pogut evitar in extremis.

En un manifest difós aquest dilluns, els activistes demanen celeritat al consistori i que els permeti “participar activament en la negociació”. “Els procediments judicials pels dos casos es troben aturats des del passat 4 de novembre gràcies, sobretot, a la pressió veïnal. En ambdós casos es va arribar a l’acord d’iniciar negociacions a tres bandes (veïns/es, Ajuntament i propietats), establint el dia 28 de febrer com a límit per arribar a un acord”, recorden. “El temps per negociar era d’aproximadament 4 mesos, a tan sols un mes de la finalització del termini ni Ajuntament ni propietats han contactat encara amb els veïns, augmentant la seva angoixa i menystenint la seva vulnerabilitat”, critiquen.

L’Ajuntament pressiona als propietaris

Fonts municipals subratllen al TOT Barcelona que els dos espais “són propietat privada, concretament de l’Arquebisbat i del Centre d’Estudis de Turisme, dependent de la Universitat de Barcelona”. En aquest sentit, el districte torna a demanar a les dues titulars que “tinguin en compte els ocupants dels seus espais i que no procedeixi a un desnonament sense cap sortida pels ocupants”. La suspensió dels processos al novembre, afegeixen, ja va ser a instàncies del govern de Ciutat Vella.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa