Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Primeres multes a la ciutat per incomplir el 30% d’habitatge protegit
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona ha incoat els primers expedients sancionadors per no respectar la reserva legal del 30% d’habitatge de protecció oficial (HPO) en grans rehabilitacions i noves promocions. Concretament, es tracta de tres grans rehabilitacions a l’Eixample, que han incomplert la normativa pel fet d’haver tramitat successius assabentats d’obres en comptes de demanar la llicència, que solament s’hauria atorgat si la sol·licitud hagués cobert la quota del 30%.

Un dels tres expedients és per una promoció de 12 habitatges situada al carrer del Comte Borrell, que d’acord amb la llei vigent hauria d’haver reservat tres habitatges de protecció oficial; el segon, a una altra de 15 habitatges del carrer de los Castillejos, on se n’haurien d’haver previst quatre de protecció oficial; i un tercer on se n’haurien d’haver reservat tres en una promoció del carrer de Muntaner de 13 habitatges.

Una infracció “molt greu” segons la normativa vigent

La Llei 18/2007 pel dret a l’habitatge considera una infracció “molt greu” incomplir la destinació a la promoció d’habitatges protegits les reserves previstes al planejament urbanístic. En conseqüència, preveu multes que oscil·len entre 90.000 i 900.000 euros si bé l’import s’acabarà concretant atenent a la superfície construïda en cada cas.

Com a multa accessòria, els infractors s’enfronten a la inhabilitació d’entre un i tres anys per prendre part en futures promocions d’habitatge de protecció oficial. Això podria impedir-los desenvolupar qualsevol promoció immobiliària a la ciutat. Un cop iniciat el procés administratiu, els infractors podran presentar al·legacions.

Previsió de més expedients sancionadors

Els equips d’inspecció municipal han identificat un total de disset incompliments, que es tradueixen en 70 habitatges de protecció oficial no aportats a la capital catalana. Així doncs, la previsió que és properament s’iniciïn sis expedients sancionadors més. En dos dels disset casos, però, els promotors han reaccionat tramitant la llicència de gran rehabilitació i l’oferiment dels habitatges en protecció oficial als carrers de Lepant i del Consell de Cent.

Finalment, el govern municipal ha aprofitat l’avinentesa per fer una crida a la responsabilitat de tots els promotors i tècnics privats per garantir el compliment de la normativa i, de retruc, involucrar-los en el retorn social de la construcció d’habitatge.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Angelblau a desembre 20, 2022 | 19:38
    Angelblau desembre 20, 2022 | 19:38
    Els promotors portaran a judici l'Ajuntament i com sempre el consistori el perdrà. I potser encara tindran que pagar les costes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa