Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Pressió veïnal a una empresa que pretén doblar el preu del lloguer a una família en dos anys
  • CA

La Houda, el Radouane i els seus tres fills menors d’edat formen una família que viu a un pis petit d’un edifici humil del barri del Carmel. Quan s’hi van instal·lar, se’ls va fer un contracte de 450 euros mensuals. Els primers anys tot anava bé. D’un dia per a l’altre, però, es van assabentar que una nova empresa havia comprat l’edifici sencer. I en aquell moment, tot i que ells encara no ho sabien, va començar el maldecap que els trastocaria els pròxims anys. De pagar 450 euros van passar, en uns dos anys, a demanar-los 850 euros. És a dir, pràcticament el doble. Entremig, la família havia acceptat els increments que reclamava la companyia. Primer van 100 euros mensuals de més. Després, gradualment, 100 més. Van arribar a abonar 650 euros mensuals. Ara, però, es nega a assumir aquesta nova pujada que acabaria d’ofegar les finances familiars. Mentrestant, la propietat rebutja oferir un lloguer al mateix preu que venien pagant —com marca actualment la llei catalana— i ha activat el procés per desnonar-los.

Davant això, veïns i activistes del moviment per l’habitatge han decidit pressionar la companyia propietària presentant-se a les oficines de l’empresa per intentar forçar una negociació que aturi el desnonament. La Houda i el Radouane s’hi han presentat juntament amb el Grup d’Habitatge dels barris dels Tres Turons i el Sindicat de Llogateres i han assenyalat amb una pancarta “Isern Patentes y Marcas”. Aquesta empresa, malgrat que ara ho fan a través d’una companyia amb un nou nom, és la propietària de l’habitatge de la família afectada i és gran tenidora. “La poderosa empresa familiar de la família Isern-Jara, amb sucursals a totes les capitals de província de l’Estat, va decidir invertir en aquest edifici i exprimir els llogaters que allà hi viuen, apujant els lloguers, i intentant fins i tot desnonar altres veïns com la Sònia, veïna que es troba a l’atur i en situació d’elevat grau de vulnerabilitat“, denuncien del Sindicat de Llogateres.

La Houda i el Radouane són uns veïns que mai han deixat de pagar el lloguer quan tocava, que tenen feina i que estan especialment implicats en el barri. De fet, la dona va participar en la costura popular de mascaretes per al veïnat quan no n’hi havien a les botigues. I va ser precisament pels volts d’aquella època quan, desesperada, va explicar-li a una amiga que ja no sabia on anar perquè la propietat els volia fer fora i tots els advocats li deient que tenia totes les de perdre. L’amiga la va acabar posant en contacte amb el sindicat d’habitatge del barri, i va ser des de llavors que la família va renovar les forces per seguir intentant quedar-se a casa seva.

En aquest temps, la propietat fins i tot ha arribat a oferir-li una opció de prorrogar el contacte, però només uns pocs mesos i amb un afegit conegut com a “clàusula penal”. Aquesta pràctica abusiva suposa que els obligaven a signar que quan acabés aquell període breu, per cada dia que passés sense que marxessin del pis se’ls generaria un deute. “75 euros per dia”, exclama la Houda. Això suposava que si no trobaven una alternativa —que la van arribar a buscar, però es van trobar reticències de les immobiliàries perquè tenien fills i eren estrangers— i es quedaven un mes extra al seu pis haurien de fer front a una multa de 2.325 euros. Quan els ho van proposar, però, es van plantar i van dir que allò no ho signarien.

Ara, el moviment per l’habitatge reclama que la propietat compleixi la llei actual i faci un lloguer a la família al preu que es venia pagant en l’últim contracte, 650 euros. “Però és que aquest preu no és només per a ells. A qualsevol altre inquilí que entri en aquest pis li haurien de fer el mateix preu, per llei. I en cap cas no ens han dit que vulguin retirar el pis del mercat. Així que simplement es volen treure de sobre els llogaters organitzats perquè saben que no acceptaran res que no compleixi la legalitat“, valora Marta Ill com a representat del Sindicat de Llogateres.

Un representant de l’empresa ha sortit a parlar amb els mobilitzats que protestaven a les portes de les seves oficines, al número 463 de l’avinguda Diagonal. En un primer moment, a més, ha accedit a reunir-se amb una representació dels veïns i activistes a canvi que aturessin les protestes. Poc després, ha arribat una patrulla dels Mossos d’Esquadra, que també ha actuat com a mediadora. I finalment s’ha aparaulat una reunió de cara a la setmana vinent per discutir el cas. De moment, però, no hi ha cap acord definitiu i els activistes prometen tornar-hi si no se soluciona.

Amb tot, fonts de l’empresa propietària han declinat fer cap mena de valoració, davant les peticions del TOT Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa