Ocupen la seu del PSC per reclamar un nou decret que reguli el preu del lloguer

El Sindicat de Llogaters i la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) volen pressionar el govern contra el decret que es votarà demà

Els col·lectius de defensa de l’habitatge d’arreu de l’Estat espanyol protesten avui dilluns contra el decret llei que el PSOE vol aprovar demà al Congrés dels Diputats. A Barcelona, el Sindicat de Llogaters i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ho han fet ocupant la seu dels socalistes al carrer Pallars 191. Els activistes veuen insuficient la mesura estrella d’ampliar la durada mínima dels contractes, que es pretenen allargar de 3 a 5 anys, i proposen que es redacti un nou decret amb polítiques d’habitatge més ambicioses. 

L’ocupació de la seu del PSC s’ha iniciat aquest matí i, de moment, no té final previst. “No marxarem fins que no tinguem un compromís de canvi real per part del PSOE”, anuncia el portaveu del Sindicat de Llogaters, Jaime Palomera. El representant del col·lectiu demana al govern de Sànchez “mesures valentes i no pedaços” per lluitar contra la bombolla del lloguer. La principal crítica és la manca de regulació dels preus del lloguer, ja que el text continuaria deixant la lliure elecció del preu a l’arrendador i obvia la proposta d’ajustar-ho al poder adquisitiu de la gent a través de l’IPC.

De fet, la proposta del PSOE no satisfà a cap dels bàndols contraposats del Congrés. A hores d’ara, només té assegurat el suport del PNV i del PDECat i, per contra, els partits d’esquerra ja han manifestat la seva negativa. Tant ERC com EH Bildu com Units Podem s’oposaran a la proposta, ja que aquests últims van denunciar la setmana passada que no se cedissin instruments a les administracions locals per regular el lloguer. Per tant, el PSOE quedarà pendent de l’aritmètica segons la posició que adoptin Ciutadans i el PP a la votació de demà. 

L’argument dels socialistes –així com del grup demòcrata– és que es pot tramitar el text base del decret per avançar en matèria d’habitatge i després modificar-lo a través d’esmenes. Tanmateix, Palomera hi veu una trampa en aquest plantejament, ja que les esmenes són més fàcils de bloquejar i tan sols amb la voluntat de Ciutadans i el PP les propostes més socials quedarien blocades, “com hem vist desenes de vegades”. 

El PSC no veu inconvenient en l’ocupació

Pel que fa a l’ocupació de la seu, el secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, ha explicat avui en roda de premsa que “la política ja és això”, en referència a la pressió dels col·lectius en defensa de l’habitatge. “Ens han dit que seran respectuosos amb les instal·lacions i que només volen evidenciar la protesta. Si és així, no tenim cap inconvenient”, ha resumit. 

En relació a les demandes dels grups que defensen un lloguer digne, Illa ha confirmat que les ha escoltat i les ha traspassat als diputats de la cambra baixa espanyola. En essència, el Sindicat de Llogaters, en unió amb altres col·lectius, reclamen la fi de les expulsions injustificades dels arrendataris que compleixen els seus deures, la lluita contra els fons voltors i els abusos al voltant dels honoraris i que es posin en ús els habitatges buits de les grans ciutats. Per reclamar-ho, tot plegat mitjançant un nou decret més ambiciós, hi haurà una concentració al carrer Pallars aquesta tarda a les 18h.

Suport dels taxistes des de la concentració de plaça Sant Jaume

L’ocupació de la seu del PSC ha rebut un suport inesperat i simbòlic des de la plaça Sant Jaume, on es concentren aquesta tarda els sindicats de taxistes en protesta per la regulació de les llicències VTC. El portaveu d’Élite Taxi, Tito Álvarez, ha enviat força als activistes en defensa de l’habitatge tancats al carrer Pallars. No obstant, ha fet una crida a tots els sectors oprimits a unir-se a la protesta, com els que lluiten contra la pujada dels lloguers, en entendre que són mobilitzacions germanes.

Nou comentari