Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Objectiu AMB: 4.500 habitatges de lloguer assequible en vuit anys
  • CA

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) s’ha fixat l’objectiu de construir 4.500 habitatges. La voluntat és ampliar la quantitat de pisos públics que hi ha actualment. A més, estaran destinats a lloguer assequible, inferior al preu que fixa el mercat. Aquesta fita té una data límit: vuit anys. Per tant, abans de l’any 2030 han d’estar enllestides totes les obres. El primer termini és fer 640 llars i tenir-les enllestides a principis de l’any 2024.

La meitat dels pisos es faran a Barcelona. I tots ells, independentment de la promoció, el municipi i el pis en qüestió seran sempre de lloguer. Mai es podran vendre. “La inversió realitzada repercutirà en consolidar indefinidament l’ampliació del parc d’habitatge assequible a Barcelona ciutat i a la resta del territori metropolità”, expliquen des d’Habitatge Metròpolis Barcelona (HMB), l’ens publicoprivat participat per l’AMB en un 25%, un altre 25% per l’Ajuntament de Barcelona i un 50% per Cevasa i Neinor, dues companyies privades que han constituït NICRent Residencial SL per executar el projecte.

Construcció amb mirada llarga

A més, l’Institut Metropolità de Promoció de Sòl i Gestió Patrimonial (IMPSOL), una entitat pública empresarial local dependent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, preveu la construcció de gairebé 1.450 habitatges en diferents fases (projecte, execució o acabats) i més de 1.600 en gestió. De totes maneres, es planteja una construcció amb una visió diferent. “El canvi de paradigma és pensar que quan promovem un edifici, aquest edifici estarà construït durant 100 anys, així que haurem de pensar què passarà d’aquí a 100 anys. Haurem de ser molt flexibles“, assegura Josep Borrell, coordinador tècnic de l’IMPSOL.

Aquests habitatges seguiran els criteris de sostenibilitat, per reduir la petjada ecològica i minimitzar les emissions de CO2, amb l’ús de materials com la fusta; inclusió, perspectiva de gènere i flexibilitat, afavorint espais diàfans dedicats a múltiples usos i amb la cuina com a element central de la llar, diuen.

En aquesta línia, recentment han acabat les obres de 203 habitatges, repartits entre Cornellà de Llobregat, Molins de Rei i Montgat. 169 seran de venda i 34 de lloguer. A més, hi ha més de 500 habitatges en fase d’execució i la majoria d’ells seran de lloguer, diuen des de l’IMPSOL.

Bloc de 85 habitatges de l'IMPSOL a Cornellà de Llobregat / Peris-Toral, arq. SCCP
Bloc de 85 habitatges de l’IMPSOL a Cornellà de Llobregat / Peris-Toral, arq. SCCP

A part de fer obra nova, cal rehabilitar l’habitatge existent. Sense comptar la ciutat de Barcelona, a l’àrea metropolitana hi ha 690.000 habitatges, aproximadament, indica Jose Antonio Artímez, director del Consorci Metropolità de l’Habitatge. D’aquests, 400.000 estan construïts abans de 1980 i, assegura Artímez, s’han de recondicionar de forma urgent, per tal de vetllar per l’eficiència energètica, combatre la pobresa energètica i abaratir les despeses de subministraments corrents, com l’aigua, la llum o el gas. Per això, des de l’AMB s’oferiran ajuts als propietaris dels pisos que poden arribar a cobrir el 35% del cost de la reforma, sempre que no sigui superior als 5.000 euros en cada una de les tipologies d’actuacions previstes per rebre algun tipus d’ajut públic.

Les reformes que es poden realitzar es concreten en els següents eixos: actuacions per a la millora de l’efiència energètica dels edificis, destinades d’adaptació de les instal·lacions de l’interior de l’habitatge, millores energètiques i de sostenibilitat, actuacions d’adaptació de la mobilitat de l’habitatge.

La voluntat de l’AMB és que els propietaris millorin l’eficiència energètica i accessibilitat dels edificis i habitatges. Amb tot, la meta és rehabilitar 51.800 habitatges en 10 anys, com contempla el Pla Metropolità de rehabilitació d’habitatges (PMRH), de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa