Màxim històric de compra d’habitatge de l’Ajuntament de Barcelona

“Estem assolint el màxim històric de compra d’habitatges”, ha assegurat la regidora d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Lucia Martín. El consistori ha tancat l’any amb un balanç de 382 pisos comprats a través del tempteig i retracte. La pràctica totalitat dels immobles comprats, 369, s’han adquirit amb la compra de 13 finques senceres, la majoria d’elles a Torre Baró i l’Eixample, mentre que els 13 habitatges restants són compres individuals disseminades per la ciutat. L’objectiu, com ha explicat la regidora, és “ampliar el parc públic d’habitatge i lluitar contra projectes especulatius”.

Martín ha demanat més corresponsabilitat al Govern. “Necessitem que ens acompanyi la Generalitat, que és qui té competències formalment en matèria d’habitatge”. Per exemplificar el pes que aporta cada una de les administracions, la regidora ha assegurat que l’esforç que ha fet l’Ajuntament “és l’equivalent al que la Generalitat ha aportat en cinc anys a la mesa d’emergència”. “Venim de molts anys de molt males polítiques que han generat una situació de molta tensió al voltant de l’habitatge”, ha considerat.

Els pisos s’han comprat per sota del preu de mercat, entre un 18 i un 39%, ha assegurat l’Ajuntament, a través d’un comunicat. El consistori ha explicat que d’aquesta manera s’ha aconseguit evitar que es pugui revalorar l’habitatge en zones de la ciutat on el mercat immobiliari està ja tensionat, com és el cas de l’Eixample o Gràcia, evitant que hi hagi gent que hagi de marxar del pis on viu de lloguer. Martín ha informat que l’Ajuntament revisarà els contractes de lloguer en aquells casos on hi hagi famílies vulnerables, per tal d’analitzar l’esforç econòmic que fan aquestes famílies, així com examinar les instal·lacions d’aquells immobles on calguin reformes per persones grans, ha posat com a exemple la regidora d’Habitatge.

Amb aquestes operacions de compra l’Ajuntament ha adquirit 77 habitatges buits que destinarà a famílies amb necessitats de lloguer social o assequible, sempre per sota del preu de mercat. Amb tot, la inversió realitzada ha estat de gairebé 60 milions d’euros, 156.600 euros de mitjana per cada habitatge, xifra l’Ajuntament.

Des del 2015, quan va començar el govern dels comuns, amb Ada Colau com alcaldessa, l’Ajuntament ha ampliat el parc públic a través de les compres en 1.228 habitatges, amb una inversió acumulada de 129 milions d’euros. Aquests habitatges es distribueixen territorialment a Nou Barris (391), Sants-Montjuïc (239), Ciutat Vella (158), Horta-Guinardó (107), l’Eixample (144), Sant Andreu (70), Sant Martí (62), les Corts (34) i Gràcia (23).

Nou comentari