Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El malestar per la inflació i l’habitatge surt al carrer a Barcelona

L’encariment de preus en pràcticament tots els àmbits de la vida quotidiana fa mesos que genera malestar i aquest dissabte s’ha expressat finalment en forma d’una manifestació al centre de Barcelona. Convocada per una cinquantena d’entitats i moviments socials, en especial vinculades a l’habitatge, han reunit alguns centenars de persones sota el lema Així no podem viure.

La protesta tenia inici a plaça Universitat a les sis de la tarda i ha desfilat cap a la ronda Sant Antoni i el carrer Sepúlveda, que ha quedat tallat al trànsit. Pancartes i crits han titllat d'”estafa generalitzada” la inflació actual, sorgida de l’increment de preu de matèries primeres a Àsia i la guerra a Ucraïna. Un dels principals focus de queixa és la repercussió del cost de l’habitatge: si acapara gran part dels salaris, el restant no permet arribar a final de mes amb l’actual inflació. L’afluència ha rondat les 700 persones, segons els càlculs de la Guàrdia Urbana recollits per Europa Press.

“La meitat de la gent llogatera d’aquest país està en situació de sobreesforç perquè destina més d’un terç dels ingressos al lloguer, a vegades més de la meitat. Aquesta situació fa anys que dura i és insostenible”, ha dit Enric Aragonès, portaveu del Sindicat de Llogateres, un dels col·lectius organitzadors de la marxa, en declaracions a l’agència ACN. Situa com a nou objectiu la llei estatal de l’habitatge, que “ha de permetre tornar a regular els preus” després que la normativa catalana fos tombada pel Tribunal Constitucional. La proposta actual els sembla insuficient: “És una vergonya, exigim una regulació real que s’inspiri en l’èxit de la regulació catalana”.

La PAH també ha aprofitat la cita per reclamar al govern espanyol que accepti les esmenes presentades a la llei estatal que s’està tramitant al Congrés dels Diputats. Entre altres, demanen prohibir els desnonaments i els deutes hipotecaris vitalicis, regular els preus de l’arrendament de primera residència i oferiment de lloguer social obligatori per part dels grans tenidors. “La llei quedarà en paper mullat si no s’inclouen les esmenes de la ciutadania”, ha avisat Lucía Delgado, portaveu de la PAH.

Per altra banda, reclamen a la Generalitat que multi els grans tenidors si no apliquen la Llei 24/2015 que els obliga a oferir lloguers socials a les famílies vulnerables. “Fem una crida al president Aragonès perquè s’apliquin les sancions corresponents”, ha dit Delgado. Finalment reclamen a la SAREB que cedeixi els seus pisos –heretats del rescat a la banca en la crisi de 2007– als ajuntaments per pal·liar l’emergència habitacional: “No podem permetre pisos buits amb portes antiokupes de la Sareb mentre siguin desnonades famílies vulnerables”, ha remarcat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Colau mafia de lladres ben sucatw a maig 21, 2022 | 21:12
    Colau mafia de lladres ben sucatw maig 21, 2022 | 21:12
    4 gats tots sucats per la Colau, o sigui pagats amb els nostres impostos. Lladres!!!!

Nou comentari

Comparteix