Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La compra d’una finca històrica del Poble-sec amenaça de fer fora set famílies

La lluita veïnal per l’habitatge a Barcelona ha sumat un nou combatent al barri del Poble-sec. El procés de compra de la finca ubicada al número 15 del carrer de Tapioles per part d’un fons inversor ha posat en guàrdia els veïns d’aquest edifici històric, que ara veuen com fins a set famílies del bloc podrien veure’s forçades a abandonar casa seva, en alguns casos de manera gairebé immediata.

Les alarmes van saltar el passat mes d’agost, quan alguns dels inquilins de la comunitat van rebre una carta de la propietat informant de la compra de la finca per part del fons Second House. En el comunicat s’especificava que el procés ja estava en marxa i que, un cop signat el contracte d’arres entre les dues parts, l’operació només estava pendent de ratificar-se.

Lloguers vençuts i renovacions mensuals

Aquesta notícia deixava en l’aire la continuïtat al bloc d’almenys quatre famílies, que ja tenien el contracte de lloguer vençut i que des d’aleshores han anat renovant-lo mes a mes. És el cas de Tomoyuki Furuta. Aquest veí d’origen japonès fa 14 anys que viu a la finca i des del passat abril es troba en aquesta situació. “Encara no sé quant de temps podrem quedar-nos aquí. He intentat buscar alternatives, però no és fàcil trobar res per un preu assequible. Aconseguir un pis s’ha convertit gairebé en una entrevista de feina“, assegura.

Furuta és ben bé un dels pilars d’aquesta comunitat de veïns. Dues de les famílies que actualment resideixen a l’edifici van trobar el pis gràcies a la seva ajuda. Una d’aquestes inquilines és Elena Simioni. Aquesta italiana va arribar a Barcelona fa 17 anys i n’ha passat gairebé la meitat en aquest bloc del carrer de Tapioles. Des del passat mes de juliol està en la mateixa situació que Furuta. “L’última renovació del contracte va ser fa dos anys, quan la propietat ens va pujar 120 euros el lloguer després de fer unes obres a la finca”, recorda Simioni, que remarca que tots els lloguers de la finca es troben actualment entre els 700 i 800 euros.

Els veïns del número 15 del carrer de Tapioles en una roda de premsa aquest dimecres / A.R.
Els veïns del número 15 del carrer de Tapioles en una roda de premsa aquest dimecres / A.R.

L’altre dels veïns que va trobar el pis gràcies a l’ajuda de Furuta és Rodrigo Vargas. Aquest arquitecte i urbanista fa 11 anys que resideix a l’edifici i s’ha convertit en un dels portaveus de la comunitat en la seva lluita per poder continuar vivint al bloc. En el seu cas, la situació és una mica millor perquè encara té tres anys més de contracte. “Som una comunitat que tenim molt bona relació. Tots tenim una vida muntada al barri que ens agradaria mantenir i crec que és de justícia demanar unes condicions de lloguer assequibles“, apunta Vargas, que reconeix que aquesta lluita compartida els ha cohesionat encara més.

Tota una vida al Poble-sec

La finca del número 15 del carrer de Tapioles té un total de quinze habitatges, dels quals quatre es troben actualment buits. Això deixa onze domicilis, tots amb contracte de lloguer, però amb casuístiques diverses. Quatre dels pisos tenen un contracte de renda antiga indefinit, de manera que els inquilins tenen garantida la seva continuïtat al pis, però podrien veure incrementat el preu que paguen mensualment si la nova propietat realitza les obres de remodelació anunciades, que preveuen la instal·lació d’un ascensor, entre altres. De fet, alguns d’aquests llogaters ja haurien rebut importants ofertes econòmiques per part del fons inversor per tal de marxar dels seus domicilis.

Un dels casos més paradoxals, però, és el de la Fabiola Montemayor. Aquesta veïna de 61 anys ha viscut tota la seva vida en un dels habitatges de la primera planta de l’edifici. “El meu pare va entrar al pis quan encara era solter i va ser un dels que va estrenar la finca. Jo pràcticament vaig néixer aquí. Anava a l’escola al mateix carrer i he passat tota la meva infantesa en aquest barri”, explica.

Alguns dels veïns del número 15 del carrer de Tapioles a l'escala principal de l'edifici / A.R.
Alguns dels veïns del número 15 del carrer de Tapioles a l’escala principal de l’edifici / A.R.

Des de la mort ara fa dos anys del seu pare, que era el titular del contracte de renda antiga, Montemayor ha intentat modificar el lloguer per posar-lo al seu nom sense èxit. Les negociacions amb la propietat només van servir per aconseguir una subrogació del contracte de dos anys que finalitza el febrer del 2023. “Porto tota la vida vint al Poble-sec. Si alguna cosa tinc clara és que aquí em quedaré. Estic disposada inclús a què em pugin una mica el lloguer”, assenyala.

Prioritat de compra i reallotjament

El contracte de la família de la Berta Figueroa també caduca com el de Montemayor a principis del 2023. Aquesta veïna fa nou anys que viu a l’edifici i ha estat una de les poques inquilines que ha pogut parlar amb un representant dels futurs propietaris després de rebre la carta anunciant la venda l’agost passat. “Ens vam reunir amb un portaveu que ens va assegurar que la intenció del fons no era fer fora els veïns i que ens donaven prioritat a l’hora de comprar els habitatges reformats, però nosaltres no ens ho podem permetre ara mateix”, lamenta.

Cartells reivindicatius a la porta principal del número 15 del carrer de Tapioles / A.R.
Cartells reivindicatius a la porta principal del número 15 del carrer de Tapioles / A.R.

Figueroa també assegura que el representant els va apuntar que, mentre s’allarguessin les obres per a la instal·lació d’un ascensor a la finca, els veïns serien reallotjats, una situació que també ha aixecat les alarmes entre els llogaters de renda antiga, la majoria dels quals són gent gran.

Pols per una renovació col·lectiva

Després de molts intents fallits i gràcies al suport del Sindicat de Barri del Poble-sec, que està assessorant els afectats en tot aquest procés, la previsió és que aquest dijous tingui lloc una reunió entre els veïns i els nous propietaris per abordar la situació. L’objectiu d’aquesta trobada és aconseguir que el fons inversor renovi els contractes de lloguer vençuts sense cap mena d’increments i que es comprometi a mantenir la situació de tots els inquilins, inclosos els de renda antiga. En aquest sentit, des del Sindicat alerten que, sense aquest compromís i un cop ratificada la compra, la propietat podria rescindir els contractes i demanar a la majoria de les llogateres que marxin en el termini d’un mes.

Pancarta en un dels pisos del número 15 del carrer de Tapioles / A.R.
Pancarta en un dels pisos del número 15 del carrer de Tapioles / A.R.

Per la seva banda, el Sindicat de Llogateres remarca que aquest no és un cas aïllat i que s’han d’impulsar lleis que protegeixin els veïns per sobre dels interessos “especuladors” per evitar que es donin situacions com la que també viuen els inquilins de la Casa Orsola, que fa ja prop d’un any que van iniciar la seva croada particular per aconseguir una renovació col·lectiva dels contractes de lloguer.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Antoni a novembre 24, 2022 | 17:45
    Antoni novembre 24, 2022 | 17:45
    Els contractes de lloguer tenen un termini legal ( per això són un "lloguer"i no una "propietat") quan s'ha esgotat el termini el propietari pot decidir no renovar-lo. Aquesta moda de fer pressions i xantatge quan s'ha acabat el termini no és de rebut.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa