La llei d’habitatge podria fer canviar els plans d’alguns propietaris amb els seus pisos. Aquesta és la principal conclusió que s’extreu de l’estudi anual que fan Tecnocasa i la UPF, que aquest cop alerten que aquestes decisions podrien eliminar uns 24.000 habitatges de lloguer de Barcelona. L’informe especifica que un 7,7% dels propietaris es plantegen vendre el seu pis i que un 4% es decanta per transformar-los en lloguers turístics o similars quan acabi el contracte que tenen vigent amb els seus inquilins. Per zones, l’Eixample seria el districte que més acusaria aquestes baixes, amb una reducció del 16%.
La preocupació entre els propietaris –majoritàriament, persones de més de 50 anys, amb estudis universitaris i treball indefinit– varia en funció de les ciutats. A Madrid, per exemple, el neguit prové de la “inseguretat jurídica” de la norma, mentre que a Barcelona l’alerta està en el “límit a les rendes en les zones tensades”. Sigui per aquests o altres motius, l’informe preveu que la pèrdua d’habitatges provoqui un encariment del lloguer a les ciutats més grans. Barcelona, amb una pujada prevista de l’11,9%, és la segona ciutat de l’Estat amb un increment més alt, just darrere de València (+14,3%) i per davant de Madrid (+8,6%).
Barcelona, amb les hipoteques més cares i el metre quadrat més elevat
L’estudi també explica que la compravenda de pisos ha caigut amb força. Arreu de l’Estat, la venda d’habitatge nou és el que més ha baixat, fins a un 23,38%, seguit de la segona mà, que ha caigut un 12,15%. A Barcelona, concretament, la davallada és del 8%. La capital catalana és alhora la ciutat amb el metre quadrat més car (3.145 €/m2).
La situació es repeteix quan s’analitza el preu de les hipoteques. Barcelona lidera el rànquing amb préstecs de 145.883 euros de mitjana, seguida d’una altra ciutat de l’àrea metropolitana, l’Hospitalet de Llobregat (135.788 €). Segons l’estudi, aquestes hipoteques s’han escurçat en el temps. Les últimes dades les situen en una mitjana de 28 anys de duració, lluny dels 35 del 2007. L’informe alhora apunta que el 63% de les persones que demanen hipoteca tenen contracte indefinit a la feina i que hi destinen entre el 30 i el 35% dels seus ingressos. Tot i això, no s’especifica quin és el poder adquisitiu de les persones que les demanen.