Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament prepara un operador social d’habitatge per agilitzar 15 promocions
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que signarà un conveni amb entitats de promotors socials i cooperatives del sector de l’habitatge social per tal d'”agilitzar” l’ampliació del parc públic d’habitatge. A través d’aquest acord, el consistori cedirà l’ús de 12 solars i 3 edificis pendents de rehabilitar perquè les entitats proposin projectes, que l’Ajuntament supervisarà. Dos dels solars s’entregaran més tard perquè estan pendents de gestions urbanístiques.

Segons la regidora d’Habitatge i Rehabilitació, Lucía Martín, aquest conveni farà que els terminis s’escurcin i es donarà una resposta “més ràpida”. Ha detallat que a mitjans o finals del 2022 es podrien començar les obres, i cap a mitjans o finals del 2024 es podria tenir els primers paquets acabats. Encara que ha admès que els tempos continuen sent llargs, ha insistit que si ara es volgués posar a concurs tots aquests solars i edificis la durada “encara seria més llarga”.

L’acord es fixa com a objectiu aixecar i rehabilitar 1.000 pisos els propers anys, per a unes 3.000 persones, encara que Martín no ha volgut detallar en quants anys ho preveuen. Del total d’habitatges, el 40% serà de cohabitatge i el 60% de lloguer impulsat per fundacions o cooperatives, i es preveu que les plantes baixes puguin ser ocupats per equipaments municipals.

El conveni se signarà amb l’Associació de Gestors d’Habitatge Social (GHS), com a entitat paraigua que engloba el sector de fundacions i cooperatives i de promotors públics; la Xarxa d’Economia Social i Solidària (XES); la Federació de Cooperatives d’Habitatge i la Coordinadora de Fundacions d’Habitatge Social, Cohabitac.

Carme Trilla, en representació de Cohabitac, ha volgut deixar clar que aquest conveni no suposa en cap cas una pèrdua del patrimoni públic i ha remarcat que les cessions de sòl són temporals. Així, la titularitat del sòl seguirà sent de l’Ajuntament un cop acabi el període de cessió. “De facto parlem de parc públic, però és un parc públic amb acompanyament de les entitats socials”, ha destacat.

Trilla també ha celebrat que el conveni pugui agilitzar la tramitació perquè, segons lamenta, fins ara era “un procés molt lent i de molt desgast”. Ha explicat que fins ara les entitats sense ànim de lucre havien de treballar en projectes que moltes vegades no s’acabaven licitant, fet que suposava “una pèrdua de recursos” i ha apuntat que amb el conveni un cop es tingui la garantia del sòl aquesta situació ja no es donarà i “no caldrà que les entitats competeixin entre elles”.

GHS com a “àrbitre”

Martín ha detallat que l’Associació de Gestors d’Habitatge Social (GHS) exercirà un paper d'”àrbitre” en el conveni, ja que serà qui validarà els projectes que presentin les entitats socials. Els criteris que se seguirà per a la validació de projectes seran la “màxima celeritat”, que les entitats proposants tinguin prou capacitat tècnica i econòmica demostrable, que el preu estigui per sota del fixat per a habitatge protegit i la qualificació energètica. També es tindrà en compte el foment de la vida comunitària i s’intentarà evitar la concentració de projectes en poques entitats. L’assignació final del solar o edifici sempre la farà l’Ajuntament.

En el cas de les promocions de lloguer, les persones que en siguin adjudicatàries les establirà l’Ajuntament a través dels canals habituals d’adjudicació d’habitatge públic, i es garantiran reserves del 30% per a joves i del 5% per a persones amb discapacitat. En el cas de les promocions de cohabitatge, tal i com marca la llei, la cooperativa marcarà les persones que en formaran part sempre i quan estiguin inscrites al Registre de Sol·licitants.

“Llavor” d’un operador social

Martín ha explicat que pretenen que aquest conveni sigui “una llavor” d’un futur operador social d’habitatge protegit. La regidora ha volgut posar en valor la col·laboració pública amb entitats privades sense ànim de lucre i ha defensat la necessitat de “muscular i enfortir” el teixit dedicat a l’habitatge social. “Si volem multiplicar per 10 o per 20 el parc d’habitatge no ho podem fer sols”, ha dit.

Un bloc per a cooperativistes sènior

En aquesta primera fase del conveni es cediran 12 solars i 3 edificis. Concretament seran dos edificis a Ciutat Vella, un per a rehabilitar 10 habitatges de lloguer o cooperatives i un per a 18 habitatges de lloguer, i un solar per a un edifici de 43 habitatges per a lloguer o cooperatives. A Sants hi haurà tres solars –un per a cohabitage de sis habitatges, un per a 40 habitatges i un altre per a un edifici de lloguer de 84 habitatges- i un edifici per rehabilitar per cohabitatge de set habitatges.

A Sarrià-Sant Gervasi hi haurà 4 solars, tres d’elles adjacents al mateix tram de Via Augusta. Un per a cohabitatge sènior de 15 habitatges, un per a 17 habitatges, un per a cohabitatge per a persones amb discapacitat de 17 habitatges i un per a un edifici de lloguer de 30 habitatges. En el cas de Gràcia hi haurà dos solars, un per a cohabitatge de 25 habitatges i un per a un edifici de lloguer de 37 habitatges, i a Sant Martí dos solars més, un per a cohabitatge de 23 habitatges i un per a un edifici de lloguer o cooperatives de 47 habitatges.

Llistat complet de les 15 promocions

Ciutat Vella

  • Reina Amàlia, 10 (Raval). Edifici a rehabilitar de 10 habitatges per a lloguer o cooperatives de lloguer.
  • Joan de Borbó, 44-45 (Barceloneta). Edifici a rehabilitar de 18 habitatges per a lloguer.
  • Sant Martí, 12-16 (Raval). Solar per a edifici de 43 habitatges per a lloguer o cooperatives de lloguer.

Sants-Montjuïc

  • Exposició, 38 (Poble-sec). Solar per a cohabitatge de 6 habitatges.
  • Mossèn Amadeu Oller, 17-21 (la Bordeta). Solar per a cohabitatge de 40 habitatges.
  • Rossend Arús, 36-38 (Sants). Edifici a rehabilitar per a cohabitatge de 7 habitatges.
  • Ulldecona, 11.X (la Marina del Prat Vermell). Solar per a edifici de lloguer de 84 habitatges.

Sarrià – Sant Gervasi

  • Via Augusta 375-381 (Sarrià). Solar per a cohabitatge sènior de 15 habitatges.
  • Via Augusta 383-387 (Sarrià). Solar per a cohabitatge sènior de 17 habitatges.
  • Via Augusta 389-393 (Sarrià). Solar per a cohabitatge per a persones amb discapacitat de 17 habitatges.
  • Via Augusta 421-425 (Sarrià). Solar per a edifici de lloguer de 30 habitatges.

Gràcia

  • Gustavo Adolfo Bécquer, 11 (Vallcarca i els Penitents). Solar per a cohabitatge de 25 habitatges.
  • Vallcarca, 110 (Vallcarca i els Penitents). Solar per a edifici de lloguer de 37 habitatges.

Sant Martí

  • Pere IV, 115 (el Parc i la Llacuna del Poblenou). Solar per a cohabitatge de 23 habitatges.
  • Binèfar, 26 (la Verneda i la Pau). Solar per a edifici de lloguer o cooperatives de lloguer de 47 habitatges.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa