Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament desnona una família d’un local ocupat propietat d’un gran tenidor

Nou desnonament d’una família vulnerable a Barcelona. Una mare amb dues filles de 3 i 5 anys. Aquesta vegada, però, l’han executat els serveis municipals al·legant que el local del carrer Rubens número 17, al barri del Coll, no té cèdula d’habitabilitat i que, com tants altres baixos ocupats, se’l considera un infrahabitatge. Des del Sindicat d’Habitatge de Vallcarca denuncien que s’ha executat el desnonament sense cap mena d’avís i que “l’Ajuntament ha fet la feina bruta a Blackstone”, el fons immobiliari més gran del món. Els activistes han mencionat aquesta empresa perquè el gestor immobiliari del local s’havia identificat presencialment com a representant de la propietat i havia mencionat específicament que l’amo de l’immoble era Blackstone, després que comprés una part dels immobles al Banc Santander, asseguren. Tanmateix, segons l’Ajuntament, l’actual propietari seria el Banco Popular. Sigui com sigui, es tractaria d’un gran tenidor.

L’expulsió, a més, s’ha donat quan les nenes petites estaven confinades al local pel coronavirus, asseguren des del col·lectiu veïnal. Estaven confinades perquè a l’escola del barri on estan inscrites hi havia hagut un positiu i havien de fer quarentena.

Desnonament sorpresa

Tanmateix, s’hi han presentat almenys 3 furgonetes amb antiavalots de la Guàrdia Urbana, a més d’altres patrulles del cos policial barceloní. “Ho han fet per sorpresa perquè ja ho havíem aturat una altra vegada i volien estalviar-s’ho. Aquesta família no tenia cap constància del desnonament”, apunten els activistes que han acompanyat la familia. Aquest recurs per desallotjar espais ocupats, de fet, és menys garantista pel que fa a la possibilitat de quedar-se en l’immoble que la polèmica fórmula judicial del desnonament amb data oberta —un recurs atorga un marge de dues setmanes en què es pot produir el desallotjament. En aquest cas, en canvi, la incertesa és total. Fonts municipals expliquen que aquesta via és així perquè hi ha un “risc per a les persones”. En canvi, des del sindicat de l’habitatge plantegen que l’expulsió sense alternativa habitacional fixa pot ser contraproduent, ja que els treu el mínim sostre i estabilitat que tenien.

Des de l’Ajuntament, però, han remarcat que l’espai està “en males condicions de salut, seguretat i ventilació” i que “podria comportar perill per als ocupants”. A més, informen que ha estat un jutjat qui ha autoritzat el llançament i subratllen que “els serveis municipals d’atenció social també estan fent atenció d’aquestes persones”, i avui s’hi han presentat treballadors tant del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) com del Servei d’Intervenció Social de Famílies amb menors (SISFAM).

El que se sap del cas, fins al moment, és que abans vivia una altra família en aquell espai, fins que els serveis municipals els van notificar que el local es considerava inhabitable i que el desallotjarien. Davant això, aquella família va marxar i va entrar-hi una nova. En total, el local faria uns 4 anys que està ocupat.

Si bé l’Ajuntament ofereix sempre alternativa habitacional d’emergència a famílies amb aquest perfil, des del Sindicat d’Habitatge de Vallcarca lamenten que “la solució és una pensió per a un o dos dies”. Així, la família ha preferit passar la nit a casa d’una coneguda mentre es busca la vida per trobar un nou lloc definitiu.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Òscar a març 10, 2021 | 20:27
    Òscar març 10, 2021 | 20:27
    Tots son forasters, propietaris i inquilins. Caram.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa