Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’alcalde de Podem ‘Kichi’ reactiva el desallotjament dels sensesostre de la Casa de Cadis
  • CA

Als sensesostre que habiten la Casa de Cadis des de fa prop d’un any els ha tornat la incertesa. El motiu és que l’Ajuntament de Cadis, amb el vistiplau de l’alcalde José María Kichi González (Adelante Cádiz, que integra Podem) ha demanat que es reobri el procés judicial contra l’ocupació de l’espai. La denúncia ja havia estat arxivada pel jutjat d’instrucció número 25 de Barcelona per la falta de respostes del consistori gadità. Això, juntament amb la idea anunciada de buscar una fórmula per cedir l’antiga casa regional temporalment, havia relaxat el col·lectiu Welcome Sense Sostre. Tanmateix, en ple estiu, el govern de Kichi va interposar un recurs per tornar a activar la denúncia per ocupació. Ara, les 24 persones sense llar que habiten l’espai –i els centenars que hi ha en una llista d’espera– veuen perillar una de les poques opcions que els quedaven per tenir un sostre sense dependre de l’administració.

De fet, la notificació va arribar a l’advocat dels ocupants de la Casa de Cadis la setmana passada, però no hi havia pogut accedir als detalls fins avui. Així, en el document al qual ha tingut accés el TOT Barcelona, es justifica la petició del govern gadità tot assegurant que “en cap moment aquest Ajuntament ha mantingut una actitud passiva davant l’ocupació, que mai ha estat consentida”. Per això demana al jutjat que “segueixin les actuacions”. L’escrit està signat pel lletrat municipal Rafael Rueda com a autor del text i per l’alcalde com a últim responsable.

Unes paraules que xoquen amb el comunicat de premsa del gener del 2019 del mateix consistori, que deia que “ni es té, ni s’ha tingut en cap moment, la més mínima intenció de desnonar les persones sense llar de Barcelona”. Era una declaració atribuïda a la llavors portaveu de l’equip de govern i regidora d’Assumptes Socials, Ana Fernández. 

El govern gadità, poc clar

Consultades per aquest diari, fonts del govern de Cadis s’han mostrat poc coneixedores del cas i del canvi de posicionament del govern. “Ens hem trobat una sentència per inacció contra l’Ajuntament”, explicaven des del govern gadità. Però no és així, ja que una sentència es deriva d’un judici i en aquest cas no n’hi ha hagut cap. El que va dictar la jutgessa responsable del cas va ser l’arxivament de les diligències perquè no s’havia acreditat la titularitat dels immobles ocupats –la Casa de Cadis– i per la “nul·la activitat” dels serveis jurídics de l’Ajuntament davant diverses peticions del jutjat. 

Seguidament, les mateixes fonts defensen que mantenen la denúncia per “usurpació” del local perquè “si no ho féssim, estaríem prevaricant”. Una afirmació que indigna profundament l’advocat del projecte Welcome Sense Sostre, Bernat Barceló: “No és veritat. Es tracta d’una excusa”. Segons l’advocat, és la línia que fins ara ha mantingut l’administració liderada per Adelante Cádiz –integra Podem, Guanyar Cadis en Comú i Esquerra Unida–. Barceló posa d’exemple les dificultats per regularitzar l’ocupació que públicament el govern gadità ha defensat.

“Necessitem que es constitueixin en associació”, expliquen fonts de l’equip de Kichiper permetre una cessió temporal del local als sensesostre mentre es busca un comprador. Tanmateix, quan els ocupants van presentar mesos enrere l’opció d’una associació que s’oferia a fer-ho, els tràmits tampoc no han avançat. Es tracta de La Carpa, una entitat sevillana amb la qual l’impulsor de Welcome Sense Sostre, Lagarder Danciu, guarda una estreta relació des que la va fundar, quan vivia a Andalusia. De fet, des d’aquella proposta, els contactes entre els ocupants i l’Ajuntament de Cadis han estat mínims. “No ens donen resposta”, lamenta Bernat Barceló.

Mentrestant, el projecte situat a pocs metres de la Sagrada Família segueix consolidant-se entre el col·lectiu de persones en situació vulnerable, i també entre el veïnat. D’una banda, ha atès prop d’un centenar de persones en els 10 mesos que ha estat ocupat. I d’una altra, ha promogut concerts, sopars populars, classes de castellà i català per a persones nouvingudes o xerrades culturals.

L’última de les propostes que va quedar oberta al públic va ser la que va implicar un dibuixant de l’editorial Bruguera, Josep Callejón. El caricaturista va estar-se mesos compartint espai amb els habitants de la Casa de Cadis i, finalment, va exposar-ho a una paret de l’espai. 

Ara, amb la reactivació de la denúncia, els ocupants temen que el projecte social autogestionat i engegat fa un any estigui en perill. Contra aquesta possibilitat, demanen una comunicació activa amb l’Ajuntament de Cadis per trobar la fórmula per quedar-s’hi i, alhora, que es frenin els ritmes judicials. De moment, però, tot va al revés. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa