Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Indignació pel desnonament exprés d’una família al Poble-sec

Una família ha ocupat un pis del bloc del número 38 del carrer Fonthonrada, al Poble-sec, i en poques hores ha estat desallotjada. Aquest matí, els Mossos d’Esquadra s’hi han presentat juntament amb un serraller i han colpejat la porta fins a obrir-la i assegurar-se que els ocupants marxaven. Segons el Sindicat de Barri del Poble-sec, es tracta d’una família que havia entrat a l’immoble buit d’una gran propietat. Els activistes lamenten que “ni tan sols hi hagi hagut cap mediació dels Mossos o s’hagi activat la intervenció dels Serveis Socials de l’Ajuntament”. Segons fonts de la policia catalana, l’actuació s’ha dut a terme perquè l’alarma del pis ha s’ha activat aquest matí i perquè han trobat “tres persones adultes que no estaven en situació de vulnerabilitat”. Per aquest motiu, insisteixen, no s’ha reclamat els Serveis Socials. L’argument, però, tensa el nou decret de la Generalitat, que intentava restringir les expulsions exprés després de la polèmica pel cas del desnonament d’una família a Ciutat Meridiana.

Així, el sindicat de barri considera que l’actuació dels Mossos entra en contradicció amb el decret antidesnonaments que va impulsar el mateix govern de la Generalitat (JxCat i ERC) fa dues setmanes. Els acusen de violar el decret 37/2020 per haver expulsat la família “sense haver demanat l’informe de vulnerabilitat”. En aquest sentit, la policia defensa que la valoració dels agents descartava la vulnerabilitat i que es tractava d’un delicte flagrant que ha quedat demostrat pel registre de l’alarma.

El debat sobre què diu el decret i què han de fer els mossos en el cas d’una ocupació flagrant és poc clar. El redactat del text legal contempla que quan la policia “rebi una denúncia sol·licitant mesures cautelars” –com seria el desnonament exprés– “relatives a desocupacions d’habitatges de persones o unitats familiars que es trobin dins dels paràmetres de risc d’exclusió residencial” han de “sol·licitar informe urgent als serveis socials de l’administració pública competent” i traslladar la situació “immediatament al Ministeri Fiscal”. Així doncs, formalment no es contempla que es demani l’informe en qualsevol cas, sinó en els casos que impliquin persones en “risc d’exclusió residencial”. La valoració inicial d’aquest estat, doncs, queda sense concretar estrictament com es resol. En aquest sentit, però, fonts del Sindicat de Barri del Poble-sec reclamen “aplicar el sentit comú” i subratllen que “els agents policials no tenen capacitat per analitzar la vulnerabilitat d’una família”. De fet, sobre el decret, insisteixen que “s’entén que aquest article busca que els agents, abans d’executar, el que han de fer és identificar i demanar a Serveis Socials si hi ha vulnerables o no”.

Una reocupació en un dia

Els Mossos, per la seva banda, puntualitzen que aquest pis havia estat desallotjat ahir per ordre judicial. En recuperar-lo, la propietat va instal·lar l’alarma que precisament li ha servit per denunciar el delicte d’aquest matí.

Sigui com sigui, la família ocupant ha estat expulsada i ara serà el mateix col·lectiu pel dret a l’habitatge del barri qui es faci càrrec de donar un sostre als tres desnonats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa