Els llogaters de pisos públics deixaran de pagar l’IBI

La mesura entra en vigor demà i l'Ajuntament assumirà part del pagament per fer-ho possible

A partir de demà les famílies que viuen de lloguer en habitatges públics deixaran de pagar l’Impost de Béns Immobles (IBI). Fins ara els llogaters de pisos del parc públic de Barcelona tenien una bonificació del 95% del tribut i només n’havien d’assumir el 5%. Ara, però, l’Ajuntament de Barcelona pagarà el 5% restant a través de l’Institut Municipal d’Habitatge i Rehabilitació, cosa que permetrà a les famílies que viuen de lloguer a pisos públics de la capital catalana estalviar-se completament el pagament. 

L’IBI és un impost municipal que ha de ser abonat per tenir dret a utilitzar immobles o viure-hi. La regulació, detalla el consistori, preveu que els propietaris d’un domicili puguin fer pagar el tribut a les persones a qui el lloguen. La Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) “preveu que els propietaris que tinguin llogats els seus habitatges puguin repercutir l’IBI als seus llogaters“, aprofundeix l’Ajuntament. 

Pel que fa als habitatges públics, la comissió d’Economia i Hisenda va dictar la utilitat municipal el 20 de novembre, cosa que va comportar un estalvi del 95% de l’IBI per a aquests pisos. Altres propietaris poden sol·licitar la mateixa exempció, que ha de ser aprovada per la comissió si hi veu utilitat municipal.

Per tal de tenir dret a aquesta exempció gairebé total de l’IBI, els propietaris de béns immobles en els quals es desenvolupi una “activitat econòmica destinada a lloguer social”, ja siguin entitats, empreses públiques o particulars, poden demanar-ho al consistori. 

Nou comentari