Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un estudi conclou que el nombre de pisos d’Airbnb per habitant a Barcelona és dels més alts d’Europa
  • CA

La ràtio d’allotjaments Airbnb per habitant a Barcelona és de les més altes d’Europa, amb prop de 12 habitatges per cada 1.000 persones – una xifra molt per sobre de Madrid (3) i per sota de Florència (24) o París (28). Així es desprèn d’un estudi fet per un grup de recerca de la UVic-UCC en col·laboració amb l’Institute Nacional de la Recherche Scientifique del Canadà. Segons la investigació, les zones amb més concentració d’ofertes de lloguer són la part nord-oest de Ciutat Vella, Gràcia i algunes zones de l’Eixample, sobretot la Sagrada Família. En aquests barris, més del 10% dels habitatges s’anuncien al portal. Alguns punts de l’Eixample, Sant Pere i Santa Caterina i la Ribera són les zones on hi ha hagut més conversió, amb més del 30%.

L’estudi ha vist com la forta presència d’allotjaments d’Airbnb en zones com El Raval, El Poble-sec, La Barceloneta, Sant Pere i Santa Caterina i la Ribera ha provocat, entre altres factors, una pèrdua de la densitat de la població, així com un increment dels preus de l’habitatge usat d’entre el 68% i el 133%, en el període 2012-2018. La investigació també apunta que l’atractiu d’aquestes zones s’explica a través dels plans de regeneració urbana que es van portar a terme a la ciutat entre 1990 i 2010, així com la regeneració del front marítim a la Vila Olímpica el 1992.

La renda familiar, el nivell d’educació de la població, la mida de l’habitatge i el nombre de punts d’interès turístic són els factors clau que influeixen en la distribució geogràfica dels allotjaments de la companyia Airbnb, segons les dades analitzades mitjançant un mètode estadístic, dividint la ciutat de Barcelona en 1.061 seccions segons el cens de cada zona. Al juny de 2019 es van registrar 19.819 allotjaments Airbnb a Barcelona, incloses cases i habitacions privades i compartides.

Els investigadors han conclòs que Barcelona necessita un sistema “més estricte” per regular els pisos d’Airbnb i també assenyalen que cal revistar les llicències ‘habitatge turístic i noves polítiques urbanes per fer front a la massificació. Una massificació que acaba desembocant en augment dels preus i la disminució de la densitat de població.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa