Els Serveis Socials reclamen deixar de participar als desnonaments

Un 43% de la plantilla municipal ha donat suport a la jornada de vaga

Unes 200 treballadores dels serveis socials de Barcelona en vaga s’han concentrat aquest dilluns a la plaça Sant Jaume per reclamar un canvi de model. Asseguren que des de l’inici de la Covid-19 la seva situació s’ha “agreujat” i s’han vulnerat “els drets de cobertura” de les necessitats bàsiques. També han incidit en l’increment de processos judicials per desnonaments, on demanen “deixar d’acompanyar” les comitives judicials. En aquest sentit, lamenten que s’avanci cap a un model “assistencialista” i demanen un posicionament polític “clar” a l’ajuntament en defensa de les seves professionals. Segons dades del consistori un 43% dels 1.200 empleades de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) s’han sumat a la vaga.

La protesta ha tingut lloc davant de l’edifici de l’ajuntament a les 11 del matí. En aquesta han participat les treballadores dels serveis socials de la ciutat, així com diferents sindicats que els han donat suport. A crits de “si som essencials, ho som per tot”, “canvi de model ja”, o “suport a les veïnes i no a les comitives” han fet ressonar les cassoles i els xiulets omplint la plaça Sant Jaume de pancartes reivindicatives.

Problemàtica enquistada

De fet, han alertat que la situació ve “de fa temps” i que existeix “una falta històrica de planificació àgil, preventiva i executiva” de les necessitat reals en l’àmbit dels serveis socials. “Ja teníem manca de recursos, de professionals… i la situació s’ha agreujat encara més: han pujat els usuaris però s’ha descuidat el seguiment“, ha explicat Laura Orrea, secretària d’acció sindical de CCOO. En aquesta línia, ha denunciat una “sobrecàrrega de treball” als serveis socials i una “sèrie de mancances de l’ajuntament que han fet que la gent exploti”.

La UGT, per la seva banda, ha denunciat que porten temps reclamant “una conversa molt més fluida amb l’administració” que no s’ha produït. El seu representant sindical, Miquel Rubio, ha insistit que es reconeguin els serveis socials com a servei essencial “per tot”, lamentant, per exemple, que tot just divendres – tres dies abans de la vaga – van començar a rebre les citacions per anar-se a vacunar.

Així mateix, el portaveu de la CGT, Israel Ureña, ha denunciat que porten molt de temps sense diàleg i amb reunions “que no serveixen per res”, i ha alertat que “si no hi ha canvis” continuaran amb les mobilitzacions, afegint que no descarten convocar més jornades de vaga. “Avui és el dia àlgid de les reivindicacions, esperem que el consistori escolti les peticions del sector”, ha afegit la portaveu de la Intersindical, Esperança Borrull.

“Respecte absolut” per la vaga

Des de l’Ajuntament de Barcelona han mostrat un “respecte absolut” envers el seguiment de la vaga. Així, s’han fixat uns serveis mínims en la quarantena de centres que hi ha a la ciutat. Des del consistori, han afirmat que fa molts dies que tenen “un diàleg molt proper amb les treballadores i els sindicats” i que “entenen el seu malestar”. Així s’ha expressat Laura Pérez, la quarta tinenta d’alcaldia, que ha recordat que venien d’un any “molt dur” en que els serveis socials van estar “sempre oberts”, moltes vegades “donant resposta a temes que no els pertanyien”. “Ens posem al seu costat en moltes de les seves reivindicacions”, ha afirmat, tot i que també ha recordat que hi ha temes estructurals que no depenen de l’ajuntament. “S’ha d’instar les administracions competents a fer bé el treball social”, ha subratllat.

En referència a les demandes de les manifestants, Pérez ha recordat que ja s’ha aconseguit donar cobertura de les eines telemàtiques. També ha assenyalat que les ratios dels serveis socials estan establertes per la Generalitat i congelades des de 2015- “El darrer trimestre es va incorporar 28 persones i ara a partir del juliol hi haurà un segon augment de plantilla de 100 persones més”, ha recordat, “treballadors que venen a cobrir una demanda sense precedents a la ciutat de Barcelona”. Pel que fa a la petició del personal que està a primera línia i que demana un complement d’atenció, Pérez assegura que trobaran la institució “al seu costat” en una reivindicació que és d’allò més “justa”. “Esperem que a finals d’any podem tenir equiparada la demanda a altres sectors de l’ajuntament que fan feina similar”, ha afirmat.

Un posicionament “clar”

La jornada de vaga d’aquest dilluns succeeix l’organitzada pels serveis socials del barri del Raval el passat 28 de maig, on es demandaven uns serveis socials “dignes, equitatius i de qualitat” i que les treballadores no haguessin d’auxiliar les comitives judicials durant els desnonaments. En referència a l’intent d’ocupació del centre social d’aquest barri el passat 13 de maig i a altres incidents semblants, els manifestants han exigit avui a l’Ajuntament “un posicionament polític clar en defensa dels seus treballadors” i han demanat que s’incentivi la tasca pedagògica amb el teixit associatiu i veïnal “per explicar les mancances existents”.

De fet, segons l’ajuntament, un dels aspectes en els quals ja s’està treballant és la no assistència a la comitiva judicial per part de les treballadores socials. Pérez ha posat en valor una prova pilot que s’està portant a terme a la ciutat per reduir la presència de les professionals als desnonaments. Un pla que “ha funcionat molt bé a Sants-Montjuïc” i que aquesta setmana “s’estendrà a tota la ciutat”.

“Cal una modificació del protocol, si ara les treballadores el trenquen la pròpia llei les obligaria. Hem de generar les eines amb el TSJC i la Generalitat per protegir-les, però també per evitar desnonaments” ha subratllat la tinenta. Segons Pérez existeix una certa “confusió” pel que fa al rol de les treballadores socials, que haurien d’acompanyar “a la família i no a la comitiva”.

Suport del TSCAT

Paral·lelament, el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT) ha donat suport a la vaga i les reivindicacions dels professionals, al·legant que “l’excés de burocràcia” dificulta que les treballadores es puguin ocupar de les tasques pròpies del treball social”. També ha alertat que la covid-19 ha generat conseqüències “enormes” que impedeixen que els serveis socials puguin donar un “resposta eficaç” a les veïnes.

Nou comentari