Els compradors de pis a Barcelona, més forts a l’hora de negociar preu

Amat Immobiliaris assenyala que hi ha menys demanda i més propietaris que volen vendre

Els habitatges de Barcelona es venen actualment un 13% per sota del preu inicial per la major “força” dels compradors, segons Amat Immobiliaris. “Estem en un entorn amb menys compradors i l’oferta és de propietaris que volen vendre”, ha assegurat el director general de l’empresa, Guifré Homedes, en la presentació de l’Informe del Mercat Immobiliari de 2020. Aquest any, la companyia ha registrat un 18% menys d’operacions de venda, però amb franges de preu més elevades.

El nombre de contractes de lloguer ha augmentat un 2% a causa, en part, de l’augment de l’oferta d’habitatge, un 15% superior a les xifres de 2018 i 2019 en el cas de Barcelona. La immobiliària no ha detectat una baixada generalitzada dels preus de venda dels habitatges, però sí un increment de la negociació. De mitjana, els preus de venda dels immobles de Barcelona i la zona dels voltants se situen un 13% per sota del valor inicial publicat.

Menys demanda, més “força”

Amat atribueix aquesta tendència a la recuperació de la “força” per part del comprador arran de la Covid-19. Aquest fet s’explica pel descens de la demanda d’habitatges en venda així com la “necessitat” de l’oferta. “El propietari entén que estem en un moment més complex i està obert a negociar”, ha afirmat. La companyia ha tancat 2020 amb un descens del 18% del nombre de compravendes, però situades en franges de preu més elevades. Aquest fet ha impactat també en la facturació, un 6% inferior a la registrada el 2019.

La caiguda de les operacions s’explica fonamentalment per l’evolució del mercat d’obra nova. Amat va arribar al 2020 amb projectes en comercialització “molt madurs”, amb pocs pisos per vendre. A aquest factor s’hi suma la paralització del mercat immobiliari durant el confinament i la decisió dels potencials compradors d’esperar a una reducció de preus per part dels promotors.

En el mercat de segona mà, Amat ha tancat un 3% anual més d’operacions el 2020 i en franges de preu més elevades. En concret, el preu mitjà de vendes a Sant Cugat o Sant Just Desvern ha estat superior a 600.000 euros i, en termes generals, les operacions per sobre de 500.000 euros han crescut un 10%.

El lloguers resisteix

Per altra banda, l’empresa ha tancat 2020 amb un increment del 2% en el nombre de contractes de lloguer signats, després de registrar una caiguda interanual del 21% al maig. Una de les causes ha estat l’augment de l’oferta de lloguer, un 15% superior a les dades de 2018 o 2019 en el cas de Barcelona. Aquest mercat ha estat condicionat també per l’entrada en vigor de la Llei de contenció de rendes, aprovada el passat mes de setembre.

Amat ha assegurat que les diferències entre els preus publicats d’acord amb la normativa i els valors inicials han estat petites i han criticat l’elaboració de la regulació “d’esquena als professionals”. La immobiliària també ha alertat de la venda d’alguns dels immobles en lloguer, així com l’aturada de la inversió.

Fugida d’inversors a Madrid

El director general de l’empresa ha afirmat que hi ha companyies amb projectes a Barcelona que han decidit no iniciar-ne d’altres, fons que es decanten directament per invertir a Madrid, o ‘family offices’ catalans que estan venent actius a Catalunya per invertir a Madrid. “El marc legal d’actuació és molt més estable”, ha assegurat Homedes. El director general de l’empresa ha alertat de la “inseguretat” provocada pels “constants” canvis legislatius i ha reclamat més col·laboració público-privada a les administracions. “L’actual entorn regulador és inconcebible”, ha criticat.

Respecte a la tipologia dels immobles, Amat ha detectat una preferència per immobles ubicats als afores de la ciutat i amb dimensions més grans. En el mercat de lloguer, una de les característiques més buscades han estat les terrasses o els jardins privats. En el cas de la venda de segona mà, el 40% dels immobles han estat de més de 180 metres quadrats i més de quatre habitacions. En l’obra nova, en ser un producte més “estandarditzat”, la meitat de les operacions han estat d’habitatges amb entre 90 metres i 120 metres quadrats.

La tendència de sortida de la ciutat també s’ha detectat en el mercat d’alt estànding, dominat totalment pel comprador local el 2020. La majoria de les operacions s’han tancat per un import entre un i dos milions d’euros, amb un nombre de compravendes superior a les registrades el 2019. De cara al 2021, la companyia preveu un mercat “molt continuista”, però també “molt pendent” de l’evolució de la pandèmia i incerteses com la retirada dels ERTO. En tot cas, subratlla que el mercat residencial no està al centre de l’actual crisi, com va passar en el 2008.

Nou comentari