Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Desnonament per sorpresa d’una mare i una filla amb presència de Desokupa
  • CA

Eren les set del matí d’un dimecres qualsevol i la Mari vestia la seva filla de 7 anys. De sobte, ha sentit diversos cops contundents a la porta de casa seva i ha obert encuriosida. Es pensava que podia ser una amiga en plena urgència. El que s’ha trobat, en canvi, ha estat un agent dels Mossos d’Esquadra notificant-li que avui la desnonaven. No tenia cap indicació judicial prèvia que la posés sobre avís del llançament. Tanmateix, la policia catalana tenia una ordre dels jutjats i l’operatiu, mentre la família monoparental seguia en xoc, ha tirat endavant. “Hi havia agents de tota mena. Semblava que fóssim narcotraficants, la meva filla i jo”, comenta la mare.

Alhora, una petita comitiva de l’empresa Desokupa s’ha presentat també a l’edifici i —mentre els activistes pro-habitatge han estat apartats amb un cordó policial— ha pogut quedar-se a tocar de l’immoble fins al final del procediment. “Xerraven amb els mossos i han marxat escortats. La impressió ha estat gairebé de col·laboració”, denuncien des del Sindicat de Barri del Poble-sec. Tot i que els treballadors de Desokupa no han tingut cap mena de contacte amb la mare i la filla de 7 anys, sí que han estat interlocutors vàlids per als Mossos perquè han demostrat ser “els representants legals de la propietat”, subratllen fonts de la policia catalana.

Aliena a aquest estira-i-arronsa al carrer entre activistes, Desokupa i policia, la Mari i la seva filla recollien les poques coses que han pogut aplegar del pis abans de marxar. “Només vull que em deixin recuperar les meves coses. Tinc el canapè del llit. O el sofà. O la rentadora. Estic demanant que em deixin passar-me demà mateix i no hi ha manera que m’ho diguin”, sentencia, mentre recorda que no tenia cap notícia que avui la vinguessin a desnonar. Aquest vespre, encara no tenia cap certesa de quan podrà recuperar les seves pertinences.

Ella va entrar a aquest pis del carrer Margarit el passat juny, després d’haver pagat 2.700 euros per accedir-hi, explica. La venda il·legal de claus de pisos buits a famílies sense recursos és habitual. La Mari ho va acceptar perquè no tenia cap alternativa habitacional. Al novembre va tenir el judici i finalment, aquest abril, en plena moratòria de desnonaments de famílies vulnerables, la judicatura va sentenciar-la a pagar una multa i a ser desallotjada. “El meu advocat m’ho va comunicar però em va dir que no era una sentència ferma. A més, avui m’ha confirmat que ni llavors ni ara li havien comunicat cap ordre de desnonament per aquest dimecres. Enlloc hi havia data“, aclareix la Mari. Els Serveis Socials de l’Ajuntament han ofert a la família una plaça temporal en una pensió, però finalment la Mari ha preferit passar la nit a casa d’un familiar.

I mentre es produïa aquest nou desnonament al Poble-sec, la mateixa companyia Desokupa, vinculada a diversos casos de coaccions i assetjament immobiliari, actuava en una altra finca de la ciutat. Aquesta vegada, a la Barceloneta. Allà, haurien pressionat als ocupants d’un pis oferint-los diners perquè marxessin amb l’amenaça que, si no ho acceptaven, a les sis de la tarda disposarien un control d’accés a l’immoble. Els fets els ha denunciat el Sindicat d’Habitatge de la Barceloneta, que ha respost preparant una concentració popular al carrer. Finalment, no hi ha hagut ni rastre de Desokupa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa