Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Tres detinguts en un desallotjament il·legal i amb violència d’una família al Raval
  • CA

Tres detinguts en un desallotjament sense permís judicial i per la força al Raval, protagonitzat pel titular d’un pis i uns empleats seus que l’acompanyaven. L’incident ha derivat en un enfrontament d’aquest grup amb la família que havia ocupat l’habitatge, al carrer Sant Oleguer. Els Mossos d’Esquadra hi han acudit quan han sigut alertats que hi havia “una baralla”, han “separat les parts” i han arrestat els tres adults de la família okupa, el pare de la qual està acusat d’haver causat lesions al titular del pis.

Els testimonis de l’entorn dels desallotjats han assegurat al TOT Barcelona sobre el terreny que fa tres setmanes una família havia ocupat el pis de protecció oficial perquè, sempre segons la versió dels implicats, feia uns 4 anys que els titulars el tenien en desús. La família està formada per una parella, la germana de la dona i dos menors, un nadó de deu dies i un d’un any i mig.

Els testimonis asseguren que, en comptes de denunciar-ho per la via ordinària, el titular del pis hi ha anat amb uns “pinxos” que han arribat amb armes blanques per fer marxar els ocupants per la força. Durant una primera visita al matí, els ocupants han explicat al propietari que feia setmanes que hi vivien i que no marxarien del lloc que ja consideraven casa seva. Tanmateix, l’amo del pis els ha avisat que tornaria amb reforços. La família que okupa, atemorida, ha trucat als Mossos d’Esquadra i ha explicat el que havia passat. Hores després, arribarien els “pinxos” i se succeirien els fets. 

Ferides i detencions

Els Mossos d’Esquadra, però, matisen aquest relat. Segons els seus portaveus, han rebut una trucada a les 13 hores que els alertava d’una baralla. Hi han acudit amb diversos furgons de l’àrea regional de recursos operatius (ARRO), que actua com a antiavalots i en situacions de tensió. Hi ha hagut crits i empentes. La policia explica que ha separat les dues parts enfrontades, ha identificat tots els implicats i han detingut els tres adults de la família ocupant: una dona acusada d’atemptat a l’autoritat –per enfrontar-se a un mosso–, una altra dona que en ser identificada s’ha sabut que tenia una ordre de detenció pendent i un home acusat de lesions i amenaces per haver agredit el titular del pis durant l’enfrontament. 

Els testimonis s’han queixat que els “pinxos” simplement han sigut identificats. També afirmen que l’home detingut tenia alguns talls causats pel ganivet que portava un home del grup que els ha desallotjat. Segons els Mossos, no consta que el titular del pis i els homes que l’acompanyaven anessin armats.

Davant la presència d’aquest diari, un dels homes que formava part del grup de “pinxos” s’ha apropat a parlar amb l’entorn de la família que ocupava el pis quan tot ja havia passat. Eren coneguts. Quan els amics i familiars li han demanat explicacions, l’home ha confirmat que un company seu portava una pistola tàser, un ganivet i una porra extensible –així com eines per obrir la porta–, però s’ha excusat assegurant que ell s’ha desentés quan ha vist qui vivia al pis. 

Violència “normalitzada”

Tanmateix, els activistes en defensa de l’habitatge del barri adverteixen que no és una excepcionalitat el que ha passat avui. “No és la primera vegada que empreses com Desokupa o grups organitzats utilitzen la violència”, “posen en risc la integritat dels ocupants d’un pis” i se salten “tots els requisits legals amb total impunitat i suport d’un cos institucional com són els Mossos”, ha denunciat la Paula com a portaveu del Sindicat d’Habitatge del Raval. Per això, contra una violència que consideren “sistemàtica i normalitzada”, el col·lectiu “exigeix una denúncia pública per part de les administracions”.

El sindicat, a més, ha difós un vídeo que mostra la tensió i les empentes entre els veïns i amics dels afectats i la policia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa