Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Conjura veïnal i política per evitar el desnonament d’una família vulnerable a última hora
  • CA

Sobre el paper, la Yaritza i la seva filla de 9 anys podrien ser desnonades en qualsevol moment del pis on viuen al carrer Piquer, al Poble-sec. A última hora, però, la insistència del moviment per l’habitatge del barri durant mesos i les gestions de l’Ajuntament de Barcelona haurien afavorit una treva. Segons assegura el -Sindicat de Barri del Poble-sec, la propietat de l’espai és Lanusei Investments SL, una filial del fons d’inversió gegantí Blackstone.

Fins ara, les negociacions no havien prosperat tot i que la família té un informe de vulnerabilitat acreditada pels Serveis Socials municipals. Tampoc els jutjats han aturat el procediment, en aquesta ocasió, sinó que han dictat una data oberta que resol que es podria ordenar el desallotjament en qualsevol moment. Fonts municipals, però, detallen que després que l’Ajuntament hagi parlat amb la propietat, la companyia “s’ha compromès a demanar la suspensió del desnonament”. La Yaritza i els activistes que fan guàrdia a la seva porta, tanmateix, no pensen cantar victòria fins que els jutjats no els notifiquin la suspensió de l’ordre de desnonament. “I encara no hem rebut res”, sentencia la Nerea, portaveu del col·lectiu.

Així doncs, tot està a l’espera del que decideixin els jutjats. Una de les particularitats de la situació és la temporada en què es produeix: ple agost, una època en què els procediments civils (els desnonaments més habituals) no es produeixen per vacances, mentre que encara és possible veure execucions si van per la via penal, com en una ocupació. “La setmana passada es va produir un desnonament cautelar aquí mateix, al barri”, matisa la Júlia, una altra cara visible del col·lectiu veïnal. Per això esperen la confirmació de la judicatura.

La Yaritza va ocupar aquest immoble el passat 2 de març del 2020, pocs dies abans de trobar-se confinada per la irrupció de la pandèmia. Es va quedar sense feina i, amb una filla a càrrec, “no tenia cap alternativa”, remarca la dona. La pandèmia no va fer més que agreujar la situació i, des de llavors, han intentat arribar a un acord amb la propietat per fer un lloguer assequible o suspendre el desnonament en els moments de més tensió. “Des de Blackstone el que volien era la implicació de l’Ajuntament, i hem estat buscant aquesta via de negociació“, apunta la Nerea. La urgència de l’última hora, abans que avui s’iniciés el termini obert per expulsar la família, va tornar a fer de desllorigador. “Ahir, amb les presses, van haver-hi moltes trucades”, explica la portaveu. Finalment, es va arribar a un acord de paraula que encara no s’ha transmès en una notificació judicial.

Encara i així, des del Sindicat de Barri del Poble-sec denuncien l’última decisió de la jutgessa a càrrec del cas. No entenen que, després d’haver suspès el desnonament en altres ocasions i de tenir la documentació que prova la vulnerabilitat de la família, va decidís reactivar l’ordre de desallotjament encara que el govern estatal allargués la vigència del decret que protegia les llars vulnerables en aquests casos. També l’Ajuntament subratlla la negativa dels jutjats a aturar el procediment. Fonts municipals, a més, destaquen que la dona està en tràmits per incorporar-se a la Mesa d’Emergència.

Fonts judicials han estat consultades, però aquest diari encara no n’ha obtingut resposta.

En diferents casos a Barcelona, els jutjats han decidit considerar que l’informe de vulnerabilitat no era suficient per se per aturar un desnonament, segons el que consta en el decret del govern estatal. El cas més colpidor d’aquesta decisió va arribar amb el manteniment del llançament contra el Segundo, l’home de Sants-Badal que es va acabar suïcidant el dia que la comitiva judicial es va presentar a casa seva. Des de llavors, l’administració ha pressionat la judicatura perquè es tinguin més en compte aquests documents que avisen de la situació personal de les persones abans d’ordenar-ne el desnonament. De moment, però, no hi ha un criteri unificat a la judicatura i es poden trobar diferents interpretacions segons el cas que es trobin.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa