Jutgen per coaccions activistes que pressionaven per evitar el desnonament d’una família amb fills

Els col·lectius que lluiten pels drets dels llogaters ho consideren un "intent de criminalització" del moviment antidesnonaments

Desenes de persones s’han concentrat aquest matí davant la Ciutat de la Justícia per donar suport als quatre membres de grups de defensa de l’habitatge denunciats per coaccions i amenaces. Mentrestant, els acusats declaraven als jutjats. La demanda la va posar la propietària d’un pis de la travessera de Gràcia, a tocar de Joanic. Allà viuen el Juan, la Lívia i els seus tres fills des de fa més de 12 anys. Quan se’ls va voler apujar el lloguer un 30%, de 1.000 a 1.300 euros, ells s’hi van negar. Asseguraven que no ho podien assumir. S’enfrontaven a l’amenaça d’haver de marxar a un altre lloc per no poder fer front a la nova renda, els anomenats desnonaments invisibles.

En aquest punt, el Sindicat de Llogateres i l’Oficina d’Habitatge Popular de Gràcia van promoure diverses accions perquè no es produís aquesta pujada, des de l’intent de negociació amb la propietat fins a la pressió en forma d’escratxe al lloc de feina de la titular de l’habitatge, Esther Argerich. Fins i tot polítics com Irene Montero, d’Unides Podem, es van sumar a la crida a les xarxes fer canviar d’opinió i mantenir el lloguer tal com estava. 

Segons expressa l’advocat de la propietat a aquest diari, això va suposar estrès sobre Argerich, que va arribar a demanar-se baixes laborals. El representant legal assegura que la causa d’aquest malestar va ser l’assenyalament públic a la seva clienta. Davant d’aquesta situació, va acabar acudint als jutjats. Les presumptes coaccions les ha esmentat la mateixa propietària a Twitter. En un missatge, fins i tot, carrega contra els grups antidesnonaments. “A sobre, aquestes associacions estan permeses. Bé. ara amb els comunistes en el poder ja ens ho expropiaran tot directament”, escriu.

 

En un comunicat del Sindicat de Llogateres, es denuncia que l’actitud de la propietària és un “intent de criminalització del moviment per l’habitatge”. Concreten que els investigats són el portaveu del Sindicat de Llogateres, Jaime Palomera, el membre de l’Oficina Popular d’Habitatge de Gràcia, el Pablo, i els dos arrendataris, el Juan i la Lívia. Segons repliquen, “la manca d’empatia de la propietat l’ha portat a no només no voler negociar una renovació de contracte, sinó també a denunciar-nos, a judicialitzar un conflicte basat en la necessitat de l’habitatge”. 

La voluntat de negociar un lloguer assequible per a la família és, també, una manera d’intentar posar fre a l’augment indiscriminat dels preus dels habitatges en mans de multipropietaris, mantenen els activistes. Aquest diari ha pogut comprovar que Argerich és titular de diverses propietats. Pel Sindicat de Llogateres “és aberrant que la llei permeti als multipropietartis expulsar unilateralment els llogaters sense aportar cap motiu de pes”, com ara la necessitat de l’habitatge per viure-hi per part de la propietat o els familiars més pròxims.

Comentaris

    Tots som Esther 15/12/2019 9:43 pm
    Els moviments per l'habitatge no s'estan criminalitzant. Són criminals, El que fan es extorsió i aixó només es paga amb presó.
    Tots som Esther 15/12/2019 9:45 pm
    Us sembla car el lloguer. La propietària és una santa, i encara la coaccionen. No té que donar cap motiu; vol el pis per que és seu,

Nou comentari