Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau expropia per primer cop un pis buit a un banc

El govern d’Ada Colau reprèn l’activitat executiva amb l’inici de mandat i ha anunciat aquest divendres que ha completat la primera expropiació forçosa de l’ús de fruit d’un pis buit d’un gran tenidor. Es tracta d’un habitatge situat al carrer Palerm del barri del Besòs i propietat del BBVA. La infracció és haver-lo tingut buit més de dos anys i no haver acceptat cap dels programes i subvencions municipals per incorporar-lo al mercat. Seguirà pertanyent al banc però s’incorporarà al parc municipal de lloguer social durant 10 anys. L’ajuntament pagarà al BBVA per aquest ús de fruit al voltant de 10.000 euros al llarg de la dècada.

La nova regidora d’habitatge, Lucía Martín, també ha explicat en roda de premsa la primera sanció a Catalunya a un gran tenidor d’habitatge per no haver fet una oferta de lloguer social a una família vulnerable abans d’ordenar-ne el desnonament. En aquest cas es tracta d’un pis al Raval. La multa pot arribar als 90.000 euros tot i que el consistori insisteix que no té “voluntat recaptatòria” i que aspira a “corresponsabilitzar” al sector privat dels problemes d’accés a l’habitatge.

Ambdues mesures les ha tirat endavant la Unitat de Disciplina en l’Habitatge, creada a finals del mandat anterior, en base a la nova vigència les lleis d’emergència en l’habitatge 24/2015 i 4/2016 –fruit d’una ILP de la PAH– que va suspendre el Tribunal Constitucional a petició del PP l’octubre de 2017. Van tornar a ser aplicables del tot el febrer de 2019 i a l’abril l’Ajuntament ja va notificar als grans tenidors la seva vigència i obligat compliment. El nou departament municipal, ha dit Martín, ara “intensificarà les actuacions per consolidar les seves tasques”.

Set pisos més en vies d’expropició de l’ús

Martín ha explicat que l’ajuntament tenia en tràmit 16 expedients d’expropiació quan la llei va ser suspesa. Amb la represa de la vigència, s’han mantingut en peu 7 expedients per pisos buits, que són propietat dels bancs BBVA, Caixabank, SAREB i Bankia. La resta ja no compleixen els requisits d’haver estat buits dos anys sense acceptar mesures de foment del lloguer. En el cas del pis del Besòs i el Maresme, l’expropiació “està aprovada” i ja s’ha fet “l’acta d’ocupació”, segons ha detallat a la roda de premsa Isidre Costa, director jurídic de Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació (antic Patronat de l’Habitatge).

“Hi ha hagut un recurs administratiu [del BBVA] però no suspèn ni impedeix que ja sigui efectiva l’expropiació i es resoldrà en breu”, ha afegit. La llei permet l’expropiació forçosa de l’ús de fruit a qualsevol immoble buit, amb independència de qui en sigui propietari, però de moment el govern municipal circumscriu aquest instrument només a grans tenidors com bancs o fons d’inversió. 

D’altra banda, l’Ajuntament investiga 300 possibles infraccions per no oferir un lloguer social abans de desnonar a un inquilí vulnerable. “Estem esperant a veure com reaccionen els grans tenidors corresponents”, ha indicat la regidora. El potencial de multes en tramitació estaria per sobre dels 500.000 euros.

Com es determina que un habitatge està buit?

L’Ajuntament ha de seguir diversos procediments per declarar buit un pis. Primer consulta si està inscrits al Registre d’habitatges buits de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, on consten ara mateix un miler d’immobles. També comprova que no hi hagi cap empadronament en aquest domicili. Després demana un certificat a la companyia d’aigua conforme no hi ha hagut cap consum d’aquest subministrament bàsic. Finalment el cos municipal d’inspectors fa una visita al pis per determinar que efectivament està buit. Cal que totes aquestes condicions es compleixin durant dos anys seguits.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: P a juny 21, 2019 | 12:09
  P juny 21, 2019 | 12:09
  Us imagineu Ernest Maragall fent això en la seva 1a setmana a l'alcaldia? Jo tampoc...
 2. Icona del comentari de: Pinta malament. a juny 21, 2019 | 13:31
  Pinta malament. juny 21, 2019 | 13:31
  No és versemblant que el BBVA es deixi expropiar alegrement. Acabarà costant diners a la ciutat. No es pot actuar a "pinyo fixo" i anar de progre-guai-teuésmeu-i-meutambé. Aquest punt piconador de les "esquerres ratllades obsessives" les fa poc aptes per a un desplegament racional de les tan necessàries bones polítiques d'habitatge.
 3. Icona del comentari de: Jordi a juny 21, 2019 | 20:00
  Jordi juny 21, 2019 | 20:00
  Ya tocava aplica una mica de justicia social akets pobres bankes la vivienda no pot se especulativa el resultat es fe fora als veins dels barris y no i a barris sensa veins per aixo estic mol dacord am aket fet y desitcho k sigui el principi de una nova manera de entredra al k es un barri no especulatiu y al k le pike kes raski

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa