Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau anuncia una sanció de gairebé dos milions d’euros a un fons voltor
  • CA

“És una paradoxa que ens vulguin apujar el preu un 40% i després tinguin tot d’habitatges buits”, es queixa Javier García Robles. És llogater d’un bloc en què els veïns s’han plantat contra una propietat que els ha portat al límit. Avui són ells qui celebra una petita victòria. El govern d’Ada Colau ha confirmat el procediment sancionador contra el fons voltor Azora per deixar pisos de protecció oficial buits durant anys a un edifici de plaça Alfonso Comín, a la frontera entre Vallcarca i la Bonanova. Una multa que inicialment es tramitarà per entre 90.000 i 900.000 euros per cadascun dels 20 pisos on l’Ajuntament ha detectat infraccions. És a dir, que la propietat haurà d’afrontar un mínim d’1.800.000 euros de sanció administrativa.

La fita ha estat municipal, que és qui ha liderat el procediment sancionador, però el rerefons correspon, en gran part, als veïns que han denunciat constantment els excesos de la propietat tant en aquest bloc com en altres zones de l’àrea metropolitana. “El que ha passat avui només ha estat possible gràcies a l’organització veinal”, ha reivindicat Marta Ill com a portaveu del Sindicat de Llogateres. “Si bé ja hi havia irregularitats abans”, els veïns han ajudat a que “se’n detectessin més”.

La regidora d’Habiatge, Lucía Martín, ha reivindicat la notícia enviant un avís a navegants. “No permetrem que hi hagi pisos buits de grans propietaris”, ha advertit. A més, ha subratllat que aquesta sanció milionària respon a la voluntat que “cap propietat repeteixi aquest comportament”. La idea de fons de l’Ajuntament, però, no és “recaptatòria ni sancionadora”, ha insistit. Per això, una possibilitat que s’ha vist en altres casos és que, després de la sanció, s’acaba perdonant gran part de la quantia econòmica a canvi de destinar el pis per a habitatge social.

Els pisos de protecció oficial de l’edifici del número 11 de la plaça Alfonso Comín en alguns casos han acumulat temporades buits de “més de 3 anys”, ha explicat la regidora. Tanmateix, la manca d’habitants als pisos no ha estat l’única pràctica reprovable que implica les administracions. Segons ha explicat Martín, Azora ha proposat pujades de lloguer que situen les mensualitats per sobre del preu màxim regulat per la Generalitat, ja que els pisos protegits tenen un topall. De fet, des del Sindicat de Llogateres puntualitzen que les pujades que Azora fa de manera generalitzada a tots els edificis que té encara són “més qüestionables” en aquesta finca d’habitatges de protecció oficial “que des del 2018 ha passat a regir-se sota el règim de preu concertat”. Per això, la màxima autoritat d’Habitatge al consistori ha instat el govern català “a corregir aquesta disfunció”. És a dir, que es deixin de plantejar preus abusius en règims de tinença protegits per a famílies humils.

Amb l’anunci d’avui, però, no se soluciona el problema de fons que encara tenen molts veïns. Amb el temps, s’ha normalitzat que les amenaces de l’empresa hagin comportat la pèrdua de veïns. “No és escabellat trobar-se 3 o 4 llogaters cada mes que fan la mudança i marxen”, assegura el Javier. De fet, segons explica, actualment hi ha diversos veïns als quals se’ls acaba el contracte d’aquí poc o que, directament, ja estan fora de contracte. La idea és forçar el fons voltor a que desisteixi en les pujades de preu i els accepti un lloguer assequible, com passava abans. Així, el que demanen de manera col·lectiva els inquilins és que se’ls renovi el lloguer per la mateixa quantitat que tenien fins ara.

A més, també es reclama a Azora que deixi de cobrar als llogaters el que correspon a la propietat, com és l’IBI, i que tingui cura del manteniment de l’edifici –que ara té goteres i filtracions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa