Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona triplica l’atenció a joves estrangers en tres anys
  • CA

El primer centre municipal d’acollida per a joves, Maria Feixa, ha fregat la quarentena d’atesos durant el seu primer any. En total, han estat 37 els participants d’entre 18 i 25 anys que han rebut una atenció integral –des d’allotjament fins a formació– i dels quals un 60% havien estat menors tutelats anteriorment per la Generalitat o administracions d’altres comunitats autònomes. Per això, la regidora de Drets Socials, Laia Ortiz, ha reclamat “eines de transició a la vida adulta” que facin d’impàs entre la tutela i la plena autonomia de la majoria d’edat. “No pot ser que passem de centres on es fa tot” a que se’ls demani ser autònoms “al 100%”, ha subratlla Ortiz. 

En la mateixa compareixença, la també segona tinenta d’alcaldia, ha detallat que els joves atesos en centres de primera acollida a Barcelona han passat de ser el 7% fa tres anys a representar el 17% el 2018. Una evolució que també s’ha vist pogut comprovar als centres de dia, ja que l’any passat en van fer ús 869 joves i el 2015 tan sols es va arribar als 248. En el mateix període s’ha passat també de 31 usuaris en aquesta franja d’edat als menjadors socials a 94. I dels 45 que feien nit a pensions tres anys enrere, s’ha arribat als 78. 

Ortiz reclama que es descongelin els fons d’acollida, estancats des del 2011

El centre Maria Feixa el gestiona la Fundació Apip-Acam i el seu president, Josep Ricou, ha recordat que la “llei d’estrangeria impedeix les regularitzacions ràpides i trobar feina”. Així, ha remarcat que una altra part part, més enllà d’aconseguir una inserció laboral plena, que busca el projecte d’integració és “que estimin la seva doble identitat”.

En aquesta línia, la tinenta d’alcaldia de Drets Socials ha reclamat a la resta d’administracions que donin suport als ajuntaments per atendre els joves més vulnerables. A més, ha concretat la crítica en la congelació dels fons d’acollida, que estan estancats des del 2011.

En el projecte del centre Maria Feixa, on els joves s’hi estan entre sis mesos i un any, es tracta majoritàriament amb homes (81%) de nacionalitat estrangera (89%). Més concretament, un 73% dels atesos prové del Marroc, com el Mohammed. El jove explica que el seu pas per l’espai Maria Feixa l’ha ajudat a solucionar “un camí difícil” amb persones que col·laboren per trobar “sortides”.

El Moha –com es fa dir ell– ha passat per Almeria, Madrid i París però assegura que vol quedar-se a Barcelona perquè és on ha trobat més entitats que treballen amb joves quan arriben a la ciutat. “En altres llocs la vida és molt difícil”, ha conclòs. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa