Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona, pendent de l’aprovació de la regulació dels lloguers

Barcelona està a l’expectativa de què passarà al Parlament el pròxim dimecres, quan en principi s’ha de votar la controvertida llei per regular el preu dels lloguers. Entitats, polítics i empreses –cadascú amb els seus motius– estan pendents del resultat final perquè el text que surti d’aquest ple marcarà el futur de l’habitatge a Catalunya i, sobretot, a Barcelona, on el preu mitjà dels lloguers és de gairebé 1.000 euros al mes.

La polèmica està servida perquè abans de l’estiu el Sindicat de Llogateres i desenes d’entitats de defensa del dret a l’habitatge van consensuar una proposició de llei amb el Govern i quatre partits que tenen majoria al Parlament –ERC, JxCat, ECP i CUP–, però a última hora JxCat va presentar una sèrie d’esmenes per matisar i rebaixar el contingut, un moviment que no va agradar a la societat civil i que ha deixat penjant d’un fil la seva aprovació.

Hi ha temps

El Sindicat de Llogateres, l’entitat més visible de les més de 4.000 que han donat suport a la proposta, confia que en els dies que falten JxCat –que està en plena batalla interna, també en aquesta qüestió– desistirà de les seves esmenes i farà honor al pacte original. De fet, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha beneït el pacte, un gest gens menyspreable i que podria decantar la balança.

“La proposta legislativa té l’objectiu d’impedir pujades i fer baixar els preus“, expliquen des del sindicat. Segons dades de l’Institut Català del Sòl, el preu del lloguer ha crescut un 44% des del 2013 a Barcelona i un 36% a Catalunya. “Tot i que cal augmentar el parc d’habitatge protegit, passaran molts anys abans que puguem assolir aquest objectiu, així que és imprescindible contenir els preus del lloguer”, insisteix el manifest que van publicar al juliol.

Si la regulació ja era una reivindicació urgent abans de la pandèmia, els efectes que tindrà la crisi econòmica que s’està gestant “la fan encara més necessària”. Bàsicament el text estableix que els nous contractes de lloguer no podran superar el preu acordat en l’anterior contracte; que els preus s’han d’ajustar a l’índex de referència que elabora la Generalitat; i limita molt les excepcions per saltar-se els límits.

Una regulació necessària

A l’Ajuntament de Barcelona hi ha un consens força ampli de la necessitat d’aprovar una regulació del preu de lloguer, però és BComú qui sempre ha portat la veu cantant de la reclamació, mentre que el PSC ha preferit passar-hi de puntetes, més pendent del que pugui fer Madrid a escala estatal. “És urgent regular els preus dels lloguers per fer-los estables i assequibles”, ha dit aquesta mateixa setmana la regidora d’Habitatge dels comuns, Lucía Martín.

Al juliol els partits municipals van reprendre el debat sobre com s’hauria de regular el lloguer. A Barcelona, gairebé el 40% dels pisos són de lloguer, un percentatge que l’Ajuntament estima que anirà més en els pròxims anys. Martín considera que regular-ne preu és una mesura de present i de futur”. La comissió va durar una setmana en el seu format original. El que van trigar Cs, PP i BxC a baixar del carro per “falta diàleg”.

El sector privat, en contra

El sector immobiliari ha mostrat el seu rebuig a la nova norma des de l’inici del debat. Promotors, constructores i agències immobiliàries han advertit que, si el text acaba veient la llum, presentaran batalla judicial, igual que ja van fer amb la mesura del 30%, que obliga les promotores a reservar un terç dels pisos que construeixin per destinar-los a habitatge de protecció oficial.

Consideren que la regulació dels preus s’ha de circumscriure exclusivament a l’habitatge protegit i defensen que la millor manera de fer baixar els preus és augmentar l’oferta. Tot això, el seu principal cavall de batalla és la rendibilitat del lloguer. El sector immobiliari considera que limitar els preus del lloguer posa en risc la rendibilitat dels propietaris i carreguen tota la responsabilitat a les administracions públiques, a qui demanen que construeixin més habitatge protegit i que facin més polítiques d’habitatge per donar sortida al mercat a totes les famílies vulnerables i sense recursos que ara mateix no es poden permetre llogar un pis.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa