Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament compra per primer cop pisos protegits amb la regla del 30%
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona ha comprat per primer cop pisos protegits utilitzant la regla que obliga les noves promocions a destinar el 30% dels habitatges a usos socials. En concret, la Comissió de Govern del consistori ha aprovat l’adquisició sobre plànol de vuit pisos per un valor de 2,1 milions d’euros que estaran ubicats al barri del Congrés i els Indians del districte barceloní de Sant Andreu.

Segons ha detallat l’executiu en un comunicat, els habitatges comprats estaran situats en un bloc al carrer de Puerto Príncipe que actualment es troba en procés de rehabilitació pràcticament integral i tindran entre 71 i 89 metres quadrats, amb vuit places d’aparcament i un traster. La previsió municipal és que els vuit pisos puguin estar disponibles a partir del 2024.

Es dona la circumstància que al barri del Congrés i els Indians, la zona on estaran ubicats aquests nous habitatges públics, no compta actualment amb cap promoció ni immoble destinat a pisos públics ni tampoc té cap solar disponible per impulsar la construcció de nous blocs que permetin augmentar el parc d’habitatge protegit.

Segons les dades facilitades per l’administració local, l’Ajuntament de Barcelona ha comprat des del 2015 prop 1.360 pisos disseminats per tota la ciutat i hi ha destinat 152,6 milions d’euros, dels quals 296 són protegits, mentre que la Generalitat n’ha adquirit 438 en total fins a finals del 2021.

En aquest sentit, l’executiu barceloní defensa que la compra sobre plànol beneficia també els promotors perquè obtenen liquiditat i al mateix temps amplia l’oferta d’habitatge públic a la ciutat. Fins ara, el parc públic i assequible de la ciutat superar els 11.500 habitatges i és la ciutat de l’Estat amb més habitatge protegit per habitant, seguida de Bilbao.

Infraccions de la regla del 30%

Per altra banda, el consistori ha detectat que la nova normativa que obliga els promotors a reservar el 30% a habitatge social s’incompleix en 17 promocions actualment en construcció als districtes de l’Eixample, Sants-Montjuïc, Gràcia, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí. En aquests casos, està previst que se’ls apliqui sancions d’acord amb la Llei catalana pel dret a l’habitatge.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa