Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El 86% d’immobiliàries tolera el racisme dels propietaris a Barcelona
  • CA

Fer diners amb l’habitatge abans que barrar el pas al racisme. Aquesta és l’actitud dels agents immobiliaris de Barcelona, que toleren la xenofòbia dels propietaris de pisos. En el 86% dels casos s’accepta que l’amo d’un pis no el vulgui llogar a immigrants, de forma expressa o impedint que la persona d’origen estranger finalment no pugui accedir a aquell pis. Aquestes són les xifres que ha posat en relleu l’Ajuntament aquest dijous, a través d’una roda de premsa.

Un 62% de les agències accepta la discriminació i un 24% facilita que es puguin aplicar criteris que impossibilitin algú que no ha nascut a Espanya accedir a l’immoble. Només en un de cada deu casos es rebutja que l’amo d’un pis exclogui les persones que no són nacionals, ha denunciat el consistori. El 4% restant prefereix evitar dir sí que accepten exercir “racisme immobiliari”, com ho ha qualificat el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra. Els resultats són fruit d’un total de 350 trucades que ha realitzat l’Ajuntament a diferents immobiliàries que lloguen pisos a la ciutat, fent-se passar per una falsa propietat.

En cap cas es té en compte la solvència econòmica del candidat, només importa la seva procedència i s’exerceix el dret de veto. “No passa res, igual que hi ha persones que no volen animals, hi ha propietaris que no volen immigrants”, ha estat la resposta d’un agent. “Si no voleu aquest perfil, simplement li diem que el propietari ha seleccionat un altre perfil, però no diem mai el motiu real”, diu un altre treballador.

“Són unes dades que no ens sorprenen, perquè les veiem cada dia a l’Oficina per la No Discriminació (OND)”, ha assegurat Serra. A Barcelona un de cada quatre ciutadans ha nascut fora de l’estat espanyol. “Hi ha milers de veïns afectats per aquesta realitat”, ha explicat el regidor de l’Ajuntament. Això fa que hi hagi persones que poden trigar més d’un any en trobar pis, pel fet de ser immigrant, ha posat en relleu Serra.

El 19,4% dels agents immobiliaris admet que no es pot filtrar als llogaters per una qüestió racial, fins i tot sense que la propietat fictícia ho hagi demanat. Malgrat tot, el 70,6% dels casos que verbalitzen la il·legalitat de la propietat accepten la pràctica. “En un anunci no es pot discriminar, però quan vinguin es descarten, però en anuncis no ho podem posar perquè et poden denunciar“, diu un agent immobiliari.

No se sancionaran aquestes pràctiques

Serra ha explicat que, tot i constatar el “racisme immobiliari” a Barcelona, no se sancionarà. “No acabarem amb el racisme només posant multes. El que necessitem és transformar tota aquesta sèrie de prejudicis a través de polítiques de sensibilització, per transformar aquesta cultura racista que impregna la nostra societat”, ha explicat. De totes maneres, ha animat als veïns i veïnes de la ciutat que, si han patit alguna discriminació per aquesta qüestió, denunciïn els fets.

Els resultats d’aquest estudi han estat traslladats al Col·legi Oficial d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona (API) i a la Cambra de la Propietat Urbana. “Va ser una reunió llarga, amb molt contingut, vam poder entrar en el detall dels resultats, no va haver-hi una negació del fenomen“, ha resumit el regidor de Drets de Ciutadania i Participació. “Tenim moltíssima feina a fer amb ells i esperem que es pugui concretar aviat”, ha afegit.

Més discriminació entre agències no col·legiades

El fet d’estar col·legiat minimitza la discriminació que toleren els agents immobiliaris. El 79% que ho estan toleren la discriminació; els que no, accepten aquestes pràctiques d’exclusió en un 93% dels casos i només un 1,7% les rebutja. De totes maneres, col·legiats o no és pràcticament unànime l’acceptació del delicte, segons els resultats del consistori.

Aquesta és la “principal investigació que hi ha a l’estat espanyol en aquest àmbit i ha de ser un punt d’inflexió en la comprensió d’aquest fenomen”, ha demanat Serra. Es tracta d’una discriminació que “funciona a l’ombra, a la carta i en ple segle XXI”, ha conclòs.

A finals de 2020 operaven a la ciutat 2.358 agents. Per aconseguir una fiabilitat del 95% dels resultats, calia reunir, com a mínim, una mostra de 330 agents. Finalment, han estat 350 trucades, 175 a agències col·legiades i 175 més a agències no col·legiades.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gavanenc a desembre 16, 2021 | 12:59
    Gavanenc desembre 16, 2021 | 12:59
    Quina vergonya. Encara més que això s'esdevingui a l'aglomeració de Barcelona on des de fa segles hi han arribat forasters que s'hi han establert. Si aquesta "condició" xenòfoba de no llogar a nouvinguts o a persones segons quin to de pell, s'estengués als descendents d'aquestes persones, els propietaris no podrien tenir clients.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa