Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
15 dies de resistència al Raval i una victòria contra el fons immobiliari més gran del món
  • CA

Victòria dels veïns. És l’anunci que des d’aquest cap de setmana circula a les xarxes socials i que aquest dilluns s’explicarà públicament: els regidors d’Habitatge, Lucía Martín, i Ciutat Vella, Jordi Rabassa, han convocat la premsa. De moment, el Sindicat d’Habitatge del Raval ha avançat que hi ha un acord entre l’Ajuntament, les 10 famílies que viuen ocupant els pisos del bloc del carrer Hospital 99 i el fons immobiliari més gran del món, Blackstone, per aturar el desnonament que pesava sobre la comunitat. Els okupes, entre ells menors, havien estat advertits judicialment amb un desallotjament amb data oberta que podia produir-se en qualsevol moment de les últimes dues setmanes. I la resposta va ser, literalment, eixordadora. Des del primer dia de perill fins a l’últim, el passatge de Bernardí Martorell –cap a on entra el bloc en qüestió– es va farcir d’activitats veïnals, concerts alternatius, dinars, sopars i bachata. Fins i tot es van fer escraches a la llar de directius del fons voltor.

La resistència del carrer, constantment habitat, l’ha vertebrat el Sindicat d’Habitatge del Raval amb el suport d’altres plataformes ciutadanes, com el Sindicat de Llogaters o la iniciativa per un CAP Raval Nord Digne. I després d’haver escoltat diverses propostes, com la que es va fer pública que detallava que Blackstone oferia l’edifici al consistori a preu de saldo, els implicats s’hi han posat d’acord, almenys per posar fi al risc de desnonament, segons ha informat el col·lectiu.

Lloguer social o lloguer social

La reivindicació primordial del Sindicat d’Habitatge del Raval “és que l’Ajuntament compri l’edifici i hi plantegi lloguers socials”, concretava la portaveu del Sindicat d’Habitatge del Raval, Joana Sales, dies enrere. Tanmateix, si és Blackstone qui vol quedar-se l’edifici, la demanda veïnal és que igualment es facin uns contractes d’arrendament a l’abast de les famílies. 

Una posició ferma que es va demostrar, també, quan la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, va presentar una primera proposta d’acord amb Blackstone. S’oferia mantenir 3 famílies, les més vulnerables, al bloc, amb un lloguer social. La resta, serien reubicats pels serveis d’habitatge del consistori. Els activistes del Raval, però, ho van rebutjar. “Una solució per a tothom”, van reclamar, “i si no, ens encarregarem nosaltres de trobar-los un espai on viure”, van prometre.

Demà s’espera l’explicació de la situació per part del Sindicat d’Habitatge del Raval, de la mateixa manera que en parlaran, també, els interlocutors més directes de l’equip d’Ada Colau. S’ha anunciat que tant Lucía Martín com el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, atendran a la premsa. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa