Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Turisme actiu a Lleida, l’escapada revaloritzada pels desconfinaments

La primavera marca el tret de sortida de la temporada d’esports d’aventura i del turisme actiu, que té una llarga història d’èxit a les comarques de Lleida. Les successives etapes de desconfinament han revaloritzat encara més la destinació com a escapada ideal per airejar-se i divertir-se, sense haver d’anar molt lluny ni patir per aglomeracions. Ràfting, senderisme, BTT, escalada o passejades a cavall són algunes de les moltes activitats que sedueixen els visitants.

Aquest segment turístic fa anys que creix en nombre de serveis contractats i empreses que ofereixen propostes singulars. Així, la demarcació ja compta amb més de 200 firmes especialitzades en esports d’aventura i turisme actiu, amb un catàleg de més de 50 activitats diferents d’aigua (canoa, descens de barrancs…), d’aire (parapent, ala delta…) i de terra (vies ferrades, hípica, trekking…). El seu impacte econòmic ronda els cent milions d’euros anuals.

El magnetisme del ràfting

Pel que fa als esports d’aigua, el ràfting és l’estrella. I la Noguera Pallaresa, al seu pas per la comarca del Pallars Sobirà, és considerat un dels millors rius d’Europa per a la pràctica d’aquesta modalitat esportiva. La veterania i arrelament d’aquesta divertida activitat és clau: de la primera baixada de ràfting pel riu ja fa 35 anys! Aquella proposta aleshores pionera a l’Estat espanyol pot presumir d’haver revolucionat realment el món dels esports d’aventura.

El ràfting és una de les activitats estrella a les terres de Lleida per primavera / Ara Lleida

Però el turisme actiu és moltes més! A les comarques de Lleida també es pot practicar el descens de barrancs, el caiac, el piragüisme d’aigües braves i d’aigües tranquil·les, l’hidrospeed, el busbop, l’ultra tube, l’hidrotrineu, el surf de vela, l’esquí nàutic i el busseig en embassaments i estanys d’alta muntanya. Entre els llocs ideals per gaudir d’aquestes activitats hi ha l’embassament de Rialb, el Rafting Parc de la Seu d’Urgell, el Parc del Segre de Ponts, les dues grans basses de Gimenells i els embassaments de Moralets, Sallente, Sant Antoni i la Torrassa.

A més, la primavera també atrau al Pirineu un altre tipus d’esportistes: els pescadors fluvials. Els mesos de març, abril i maig és temporada de pesca de la truita (salmònids) a les zones de baixa muntanya, mentre que del maig a l’estiu és l’hora de les aigües d’alta muntanya. A la demarcació de Lleida hi ha 85 zones de pesca controlada, més de la meitat de les que hi ha al conjunt de Catalunya.

Els peus a terra i el cap al cel

L’altre gran atractiu del turisme lleidatà és l’ampli ventall d’opcions de senderisme. Nombroses rutes de trekking i nordic walking revitalitzen el cos i alhora fan volar la ment, sens dubte dues sensacions molt buscades després d’un any de pandèmia. Els menys experimentats disposen d’itineraris de baixa exigència a les 13 comarques de Ponent. Els més entrenats poden fer travesses emblemàtiques i espectaculars pels parcs naturals: Carros de Foc, Setau Sagèth, la Porta del Cel, la Cavalls del Vent, la Ruta dels Estanys Amagats o la Integral Cadí-Cadiner, per exemple. 

Senderisme pel camí de l’Aigua a l’Alta Ribagorça / Laurent Sansen

Una altra activitat en auge és el ciclisme. Els bikers disposen de molt bones rutes de muntanya, com ara la Pedals de Foc, la Pedals d’Occitània, la Trinxat BTT i la Volta Cadí-Moixeró, entre d’altres.

També ha crescut molt durant el darrer any l’afició a l’escalada, que també ha revaloritzat les terres lleidatanes, idònies per a la seva pràctica. Compten amb moltes zones amb diferents nivells de dificultat, com Vilanova de Meià, Terradets, Collegats, l’embassament de Cavallers a la Vall de Boí, Sant Llorenç de Montgai o Camarasa. A més la zona d’Oliana té l’honor de comptar amb la via d’escalada esportiva més difícil del món, on es localitza el contrafort del Rumbau.

BTT a la Vall de Lord, al Solsonès / Oriol Clavera

Més enllà d’aquests esports tan populars, hi ha també una àmplia oferta de propostes més minoritàries però igualment interessants i amb un públic fidel: hípica, golf, excursions en quad o 4×4, espeleologia o salt de pont, per exemple. 

Volar entre paisatges d’excepció

El súmmum de la desconnexió són els esports d’aire, que també tenen tradició a Lleida. El parapent i l’ala delta són els productes més demandats, amb la vall d’Àger i Organyà com a principals pols d’atracció. Hi ha alternatives també per als menys atrevits, com vols en globus i en helicòpter, i també per als addictes a l’adrenalina, com el salt amb paracaigudes des d’avioneta.

La vall d’Àger i Organyà són punts neuràlgics del turisme actiu d’aire / Ara Lleida

L’estiu també és lleidatà

La major part dels turistes actius del Lleida són catalans, sobretot residents a l’àrea metropolitana, una tendència natural que s’ha reforçat amb les restriccions de mobilitat. A més de la bona acollida de les propostes de primavera, cada cop més visitants descobreixen l’estiu lleidatà i aprofiten les vacances per descobrir el territori. A més de l’oferta d’activitats habitual, poden gaudir també de les propostes estivals dels complexos d’esquí: Baqueira Beret, Boí Taüll Resort, Port Ainé i Espot Esquí, a més de Port del Comte. Amb la calor, canvien la neu per activitats a l’aire lliure com senderisme de muntanya i rural o visites al patrimoni cultural i natural. A més, algunes de les estacions disposen de parcs d’aventura per als més petits. 

A cavall per la Segarra, a l’Ametlla de Segarra / Oriol Clavera

I és que a Lleida hi ha propostes turístiques per a totes les edats i tipus de visitants. Any rere any els estudis demostren que el públic és molt variat i que tant grups d’amics com parelles i famílies troben escapades ideals per a les seves preferències i possibilitats. 

Nou comentari

Comparteix