Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Pirineu, muntanyes amb arrels culturals
  • CA

El Pirineu de Lleida és molt més que natura i esquí: ofereix una escapada d’hivern completa per a famílies i amics. Bon menjar, visites culturals i banys termals són alguns dels atractius que complementen la pràctica esportiva i les sortides de natura per oferir al visitant una experiència única.

I és que l’oferta cultural al Pirineu lleidatà se centra en la seva història: en l’herència de la cultura romana amb els banys termals, en esglésies medievals construïdes fa un miler d’anys, en una gastronomia tradicional i deliciosa basada en la subsistència i en l’afany per pujar muntanyes de l’esperit pirineista de finals del segle XIX.

Patrimoni i cultura

Les esglésies romàniques de la Vall de Boí han complert 21 anys des que es van incloure en la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO. Des d’aleshores més de dos milions de persones han visitat aquest conjunt medieval dels segles XI-XII, que destaca pel seu excel·lent estat de conservació, format per 8 esglésies i una ermita. Del conjunt d’esglésies romàniques de la Vall de Boí destaca la de Sant Climent de Taüll, amb el mapping del seu pantocràtor, l’original del qual es pot veure al MNAC. Es tracta del llegat de la família feudal dels senyors d’Erill, que gairebé mil anys després d’impulsar aquest patrimoni cada vegada desperta més interès en curiosos de tot el món.

Sant Climent de Taüll nevat, a l’Alta Ribagorça / Font: Francesc Tur – Ara Lleida

Una cinquantena de museus formen l’oferta museística del Pirineu de Lleida. Són espais que mostren diferents aspectes de les muntanyes. Obren els ulls al treball que es feia a les mines, a conèixer a fons la variada natura d’aquests estatges, o a caminar per la petjada etnològica i arqueològica d’aquests paratges. Per destacar-ne alguns, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici no només és l’entorn natural més important de la geografia catalana, sinó que a més disposa d’espais didàctics per conèixer la seva biodiversitat. A la Val d’Aran l’Ecomuseu Çò de Joanchiquet permet veure com vivia la gent d’aquestes latituds abans de l’arribada d’elements bàsics avui dia, com l’electricitat.

A l’Alt Urgell, el Museu dels Raiers permet endinsar-se en aquesta tradició fluvial de navegar pels rius. O fins i tot als amants de la fauna, el Museu de les Papallones de Catalunya al Pallars Sobirà els semblarà un espai magnífic. També al Pallars Sobirà hi ha  l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, dedicat a l’etnografia del Pallars.

Relax i benestar

Els balnearis són parada obligada al Pirineu lleidatà. L’oferta termal és àmplia i de qualitat, una herència de l’època romana que es manté ben viva amb el balneari de Caldes de Boí, els Banhs de Tredòs, les aigües termals d’Arties, les termes de Les i el balneari de Sant Vicenç. Aigües sulfuroses apareixen de les profunditats de les plaques tectòniques amb saludables propietats minerals al llarg d’aquestes muntanyes per oferir-nos una experiència revitalitzant.

Sota les estrelles

L’observació astronòmica és una de les ciències més antigues que hi ha, i tant les muntanyes del Pirineu com les del Prepirineu en són un mirador fantàstic. La serra del Montsec, entre les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà, va ser el segon indret del món en rebre de la Fundació Starlight la doble certificació de Reserva i Destinació Turística Starlight l’any 2013. El segell l’acredita com un dels indrets amb unes condicions d’observació astronòmica excepcionals, tant per les seves condicions meteorològiques com per la baixa afectació de la contaminació lumínica. El Parc Astronòmic Montsec, situat als afores del municipi d’Àger a la Noguera, és un dels millors indrets del món per fer observació astronòmica i gaudir de les estrelles, constel·lacions i altres elements de l’univers. El municipi d’Àger també acull el Centre d’Observació de l’Univers-COU que apropa el visitant al món de la ciència i de la descoberta de l’entorn. El centre disposa del planetari, que ofereix la projecció l’Ull del Montsec, una instal·lació digital equipada amb un sistema de projecció 3D en una cúpula completa en la qual, a més, es pot veure el cel en directe.

Esquí i gastronomia a Beret, a la Vall d’Aran / Font: Iolanda Sebé – Ara Lleida

També cal destacar els miradors astronòmics d’Espot, Vilaller i la Vall de Boí. Aprofitant la certificació del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici com a Destí Turístic i Reserva Starlight el 2018, s’han potenciat espais des d’on admirar la qualitat del cel nocturn. Espot el té dintre de l’estació d’esquí, a dos mil metres d’altitud. A Vilaller el mirador dels estels es troba instal·lat al cap del poble. I en el cas de Boí, se situa a tocar de l’ermita romànica de Sant Quirc de Durro.

Alimentar l’esperit

La gastronomia és un dels punts forts del Pirineu. L’oferta de restauració és extensa, amb plats i cartes que són un reflex de la vida a la muntanya amb uns productes autòctons exquisits, alguns dels quals reconeguts amb els distintius de qualitat establerts per la Unió Europea de Denominació d’Origen Protegida (DOP) i Indicació Geogràfica Protegida (IGP).

Menjars amb la carn com a ingredient bàsic són la tònica dominant. Amb el fred ben present, històricament ha fet falta molta energia per sortir a treballar als boscos, mines i prats. Aquesta tradició culinària s’ha mantingut i s’han inclòs noves tècniques per oferir una experiència única al paladar. Carns de caça i de pagès, acompanyades amb llegums i verdures de la terra muntanyenca, són el millor àpat per descobrir aquest territori. Hi trobem productes ‘quilòmetre zero’ com la vedella dels Pirineus Catalans, amb el segell IGP, el pollastre de pagès i el xai, la truita de riu, els patés, l’escudella i carn d’olla, l’olla aranesa o el trinxat.

La gastronomia també és un dels atractius de Boí Taüll i de tot el Pirineu de Lleida / Font: Iolanda Sebé – Ara Lleida

D’altra banda, els productes lactis són una altra de les joies de la seva gastronomia. A les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya elaboren formatges amb llet fresca de vaques frisones autòctones d’aquestes contrades, d’una qualitat excel·lent, que han estat reconeguts amb un segell DOP. També en aquestes dues comarques hi trobem la mantega amb segell DOP. I per als amants dels vins, la DO Costers del Segre està formada per set territoris repartits al llarg de tota la conca del riu Segre i del Pirineu lleidatà, una regió amb una modernitat i innovació aplicades a una viticultura única i sostenible.

En resum, l’experiència al Pirineu no s’acaba mai. Unes muntanyes que han vist passar els segles sense perdre la seva autenticitat ni esveltesa. El verd de l’estiu i el blanc de l’hivern continuen alternant-se en una comunió perfecta. Tot preparat perquè els visitants puguin descobrir els seus secrets. Un lloc únic al món. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa