Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La maquinària elèctrica de zero emissions desembarca a Barcelona

Aigües de Barcelona ha posat en marxa una prova pilot per a la utilització de maquinària elèctrica Zero Emissions en les obres de millora i renovació de la xarxa de distribució d’aigua a Barcelona. Es tracta d’un projecte innovador i únic a Catalunya que contribuirà a millorar la qualitat ambiental de la ciutat.

L’ús d’aquest tipus de maquinària permetrà reduir les emissions de fums i gasos de combustió, així com disminuir el soroll durant les actuacions. Per tant, esdevé un pas important cap a una Barcelona més verda i sostenible, tot reduint l’impacte de la contaminació acústica en els veïns i veïnes afectats per les obres. Tot i que en altres ciutats europees com Copenhaguen, Viena, Berlín, Stuttgart i Estocolm ja han començat a utilitzar aquest tipus d’equipament elèctric, aquesta és la primera prova pilot a Espanya, i al sud d’Europa en general.

Per implantar aquest pilot, que es realitza a partir de la col·laboració publicoprivada, entre l’Ajuntament de Barcelona i Aigües de Barcelona amb les seves empreses col·laboradores (Sorigué i Germans Homs), un cop analitzat el mercat d’aquest tipus de maquinària, s’ha d’establir un protocol d’ús de maquinària elèctrica i del sistema de gestió energètica i un pla d’actuació sobre les infraestructures de recàrrega elèctrica a Barcelona.

Els treballs, que van començar la setmana passada, es fan al carrer Balmes (juliol) i posteriorment a l’avinguda Esplugues (agost). Tindran una durada de 5 setmanes respectivament, durant les quals es faran les mateixes tasques, primer amb maquinària elèctrica i després amb maquinària dièsel, per poder realitzar els mesuraments corresponents i establir les diferències d’indicadors. En concret, es determinaran quins són els nivells d’emissions contaminants, les millores dels nivells sonors i el consum energètic dels dos tipus de maquinària. Mentre durin els treballs, les màquines elèctriques es carregaran en punts de càrrega de vehicle elèctric de l’Endolla Barcelona. 

La prova pilot servirà per obtenir un conjunt de dades que permetran avaluar la viabilitat tecnològica de treballar amb màquines elèctriques. A partir dels resultats obtinguts, està previst redactar un Protocol de Connexions de maquinària elèctrica a les diferents infraestructures energètiques existents, proposant, si escau, noves xarxes de connexió per fer viable l’ús d’aquesta tecnologia a les obres, per tal d’incentivar el mercat d’aquest tipus de maquinària.

Aigües de Barcelona, per la reducció d’emissions a Barcelona

Aigües de Barcelona fa temps que treballa per tal de contribuir a la reducció d’emissions i de la contaminació de l’aire i la contaminació acústica a l’àrea metropolitana de Barcelona. Amb aquest propòsit, la companyia és pionera en l’ús de vehicles elèctrics i disposa de la flota de vehicles 100% elèctrics més gran de l’àrea metropolitana, 154 cotxes elèctrics d’última generació, certificada amb el segell de qualitat ambiental. Aquests vehicles estan pensats per utilitzar-se en vies urbanes i interurbanes, amb una autonomia mitjana de 130 quilòmetres.

A més, Aigües de Barcelona ja va ser pionera en l’ús de terres reciclades per a obres vinculades amb el servei d’aigua a la ciutat, reduint així emissions de gasos d’efecte hivernacle, reaprofitant els residus generats per les mateixes obres i també disminuint l’impacte ambiental en les pedreres.

Aquestes accions formen part de la seva estratègia, recollida en la Política d’Acció Climàtica, amb tres eixos clars: la neutralitat climàtica, l’adaptació i resiliència, i la implicació davant l’emergència climàtica.

Hub d’Acció Climàtica d’Aigües de Barcelona

Per tal d’assolir el seu objectiu de neutralitat climàtica, Aigües de Barcelona ha impulsat des del maig d’aquest any el Hub d’Acció Climàtica d’Aigües de Barcelona, fomentant l’acció climàtica conjuntament amb els grups de relació com, per exemple, les entitats de proveïment de serveis i productes a les operadores del cicle integral de l’aigua. El Hub s’ha creat des de la voluntat de desenvolupar solucions conjuntes, impulsar bones pràctiques, així com conèixer i traçar plans de reducció de la petjada de carboni, treballant fermament per a la descarbonització del territori.

En el llançament del projecte, hi han participat 38 empreses proveïdores del cicle integral de l’aigua, que s’han sumat al Hub amb l’objectiu de contribuir a l’assoliment de la neutralitat en emissions del territori abans del 2050 i donar resposta a l’emergència climàtica, en especial l’emergència hídrica i dels recursos naturals.

D’aquesta manera, es treballa per combatre l’emergència climàtica i les seves conseqüències directes sobre la salut, un dels grans reptes del planeta, tal com queda recollit en els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible. Un repte centrat sobretot en les ciutats, on actualment resideix el 55% de les persones de tot el món, una xifra que s’incrementarà en un 13% fins al 2050, segons les Nacions Unides.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa