Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Lleida, les millors vacances en família
  • CA

La demarcació de Lleida reuneix totes les característiques per ser una destinació d’interior i de muntanya ideal per a les vacances familiars. L’entorn paisatgístic, amb una natura indòmita i exuberant, l’aire pur i saludable, la immensa i variada oferta d’activitats i el caràcter acollidor de la gent fan d’aquest territori un paradís per a adults i infants. Diverses certificacions oficials han reconegut ja l’excel·lència del Pirineu i les Terres de Lleida com a marc idoni per gaudir d’una estada perfecta en família. 

A l’estiu, les comarques de Lleida –especialment les de muntanya– incrementen notablement l’activitat turística amb l’arribada de visitants d’arreu que, si bé estan desitjosos d’experimentar unes vacances relaxades en un ambient poc massificat, saben també que tenen al seu abast un extens ventall de possibilitats lúdiques que tenen com a marc una natura esplèndida. 

A més a més, tota la demarcació, de la Plana al Pirineu, compta amb un patrimoni cultural i artístic de primer ordre, al qual cal afegir l’encant dels pobles impregnats d’història, les festes populars i les tradicions ancestrals, la bona gastronomia i l’autenticitat i hospitalitat de la població local, factors que fan de Lleida una destinació excel·lent per al turisme familiar. Una destinació avalada per diferents certificacions de l’Agencia Catalana de Turisme i per la creació de diversos equipaments pensats específicament per a aquest important subsector turístic.

Certificacions que avalen la destinació de Turisme Familiar

Les Valls d’Àneu van ser, el 2013, la destinació pionera de l’interior de Catalunya en aconseguir el segell Destinació de Turisme Familiar, atorgat als municipis que disposen d’establiments d’allotjament, de restauració i d’oci dirigits als més petits, el conjunt dels quals és reconegut amb la marca de Natura i Muntanya en família. La zona destaca per un entorn natural privilegiat, amb el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de l’Alt Pirineu i l’estació d’Espot Esquí. 

La van seguir les destinacions Vall de Boí, on destaca el conjunt romànic declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el balneari de Caldes de Boí i l’estació d’esquí de Boí Taüll, i Pirineus-Noguera Pallaresa, que té com a principals atractius el turisme actiu i els esports d’aventura el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc de l’Alt Pirineu, l’estació d’esquí i muntanya de Port Ainé i el Geoparc mundial de la UNESCO “Orígens”.

Turisme familiar per les Valls d'Àneu / Foto: Iolanda Sebé
Turisme familiar per les Valls d’Àneu / Foto: Iolanda Sebé

Quant als equipaments de Turisme Familiar certificats, les estacions d’esquí de Port Ainé, Boí Taüll i Espot Esquí proposen durant l’estiu una àmplia oferta d’activitats esportives i lúdiques d’alta muntanya, moltes d’elles adreçades a un públic familiar. En l’àmbit dels parcs temàtics, hi ha el Zoo del Pirineu, un centre d’exhibició situat al municipi d’Odèn, al Solsonès, ideal per a grups familiars que disposa d’una quarantena d’espècies d’ocells rapaços i altres animals autòctons; el Rafting Parc La Seu d’Urgell ofereix una sèrie de paquets turístics, molts d’ells aptes per al públic infantil, que combinen ràfting i piragüisme amb rutes ciclistes per l’Alt Urgell i el Parc Natural del Cadí-Moixeró; el Parc Astronòmic Montsec, a la Noguera, un multiespai lúdic que ha esdevingut un referent a Catalunya en la docència i la divulgació de l’astronomia i les ciències de l’espai i la Manreana, una antiga masia situada a la comarca de les Garrigues que disposa d’una granja amb tot tipus d’animals i un centre de natura i fauna, i que ofereix en cap de setmana i festius activitats teatralitzades per a famílies a les seves instal·lacions.

Altres iniciatives turístiques dirigides a aquest subsector amb el segell de Turisme Familiar que han sorgit a la demarcació lleidatans són el Tren dels Llacs, recorregut turístic i paisatgístic entre la ciutat de Lleida i la Pobla de Segur orientat bàsicament al turisme familiar i els amants del ferrocarril i de la naturalesa en estat pur.

Mil i una propostes per a la família

Però el ventall de propostes entre les quals pot escollir el visitant a la demarcació de Lleida va molt més enllà. Propostes pensades específicament per gaudir-ne amb infants o que, pel seu plantejament, són idònies per a grups familiars. MónNatura Pirineus, per exemple, és un centre de natura de la Fundació Catalunya La Pedrera situat a les Valls d’Àneu (el Pallars Sobirà) que ofereix estades i activitats adreçades a tot tipus de públic —especialment el familiar— amb l’objectiu d’apropar els visitants a la natura i descobrir l’essència dels Pirineus. 

L’Aran Park (la Val d’Aran) és un espai on hom pot veure diferents animals salvatges en semillibertat, en el seu propi ecosistema. El parc té una extensió de 16 hectàrees i tot el recorregut està senyalitzat, i ofereix una mostra molt important de la fauna autòctona del Pirineu. S’hi poden veure cabres pirinenques, cérvols, cabirols, daines, grèvols, linxs, llops, llops àrtics, marmotes, muflons, llúdrigues, os bru, isards pirinencs i galls salvatges.

Estany Llebreta, al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici / Foto: Iolanda Sebé
Estany Llebreta, al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici / Foto: Iolanda Sebé

I conèixer una mina per dins? La Mina Victòria (la Val d’Aran) ofereix durant els mesos d’estiu visites guiades, mostrant al visitant les dures condicions de treball dels miners per extreure el zinc durant la primera meitat del segle XX. La visita es pot combinar amb una passejada per la zona de la Bassa d’Arres (la Val d’Aran), que disposa d’una bonica zona de pícnic.

A la Conca Dellà (el Pallars Jussà), a més de visitar el museu homònim (centrat en el món dels romans i en la paleontologia), podem visitar terrenys amb petjades i ous de dinosaures, animals marins i altres restes prehistòriques.

El fantàstic món de la història antiga troba múltiples exponents, com la fortalesa ibèrica dels Vilars (les Garrigues), on els més petits descobriran una singular població ibèrica amb les seves defenses, muralla torrejada, cases, carrers i fossat, única en el panorama peninsular i europeu de la Primera Edat del Ferro. No gaire lluny, a la mateixa comarca, el conjunt d’art rupestre del Cogul, conegut com la Roca dels Moros, conserva suggeridors gravats i imatges pintades, elements que porten a pensar que es va tractar d’un lloc sagrat i de culte de la fertilitat.

A la Vall Fosca la diversió i l’entreteniment estan garantits: des de la visita a una espectacular central hidroelèctrica del 1914 en funcionament a l’ascens al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici en un telefèric que salva un desnivell de 450 m i arriba als 2.200 m d’altitud. Des de l’estació superior es poden fer nombroses excursions per veure els 32 estanys o recórrer a peu la Ruta del Carrilet, de 5 km, ideal per fer en família.

Els amants de les fortaleses militars tenen a Lleida el marc perfecte per gaudir d’una pacífica invasió turística. Des dels castells templers, com el de Gardeny a Lleida (el Segrià) o de muntanya, com el de Mur al Pallars Jussà, als de la plana lleidatana: a la Segarra i la Noguera trobem castells visitables com Concabella, Florejacs, les Pallargues, Montclar, Montsonís o el poble-fortalesa de Montfalcó Murallat. 

Turisme familiar al voltant del Noguera Pallaresa / Foto: Iolanda Sebé
Turisme familiar al voltant del Noguera Pallaresa / Foto: Iolanda Sebé

I aquells que prefereixin recrear el Salvatge Oest més que no pas les gestes medievals poden optar per desplaçar-se al Centre d’Interpretació de l’Or del Segre de Balaguer (la Noguera), on trobaran activitats com la ‘Recerca d’or en família’, consistent en una visita guiada i un taller de recerca d’or a l’espai dels safareigs. Els visitants no només viuen una experiència irrepetible, sinó que poden endur-se a casa les palletes d’or que trobin durant la recerca.

Si hom es decanta per la màgia i el misteri, el gran Mag Lari ha convertit una antiga casa senyorial del segle XVI de Castellserà (l’Urgell) en una enigmàtica mansió oberta al públic. “La Casa dels Àngels” és una construcció encantada plena de secrets i objectes màgics i sorprenents. Els visitants poden fer un recorregut de més d’una hora i també gaudir un petit espectacle de màgia. A més, l’espai acull la gran col·lecció d’objectes de Michael Jackson que el popular mag ha anat recopilant des de fa molts anys. 

A les comarques de Lleida hi ha multitud d’espais que poden seduir el turisme familiar, amb una sèrie de parcs naturals que en si mateixos ja constitueixen grans parcs temàtics on els paisatges, la flora i la fauna salvatges constitueixen els veritables protagonistes. 

Paradís dels espais naturals

Així, als equipaments esmentats cal afegir els grans espais naturals com el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és l’únic parc nacional de Catalunya, abasta 105 quilòmetres quadrats d’alta muntanya i 14.000 hèctarees. Està situat entre el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, la Val d’Aran i l’Alta  Ribagorça. La principal característica que té és l’aigua: rius, cascades, estanys, valls glacials i gairebé 200 llacs de muntanya a tocar dels cims mítics dels Encantats. Altres espais naturals son els parcs naturals de l’Alt Pirineu i Cadí-Moixeró, a cavall de les terres frontereres del Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Cerdanya, territoris on els visitants poden admirar espècies de llegenda com el trencalòs o mamífers d’altura com l’os bru, el cérvol, el cabirol o l’isard. 

O espais no tan grans que han esdevingut petites joies naturals, com l’estany d’Ivars i Vila-sana, un espai recuperat d’alt valor biològic, o l’Aiguabarreig del Segre-Cinca, indrets que destaquen per la seva riquesa natural, amb una gran varietat de flora, diversitat d’espècies animals i d’ocells i l’excepcionalitat dels seus paisatges. En aquests escenaris naturals de prestigi, les contrades de Lleida despleguen davant del visitant una oferta d’activitats esportives que fan del paisatge un gran parc d’oci i aventura.

Parc Olímpic del Segre, a la Seu d'Urgell / Foto: Patronat de Turisme de Lleida
Parc Olímpic del Segre, a la Seu d’Urgell / Foto: Patronat de Turisme de Lleida

Parlant dels esports d’aventura, i a banda del turisme escolar, que constitueix una part important dels seus usuaris, el públic familiar ha esdevingut un dels millors clients d’aquest sector. L’amplíssima oferta que les comarques de Lleida presenten en aquest àmbit, amb 271 empreses especialitzades que ofereixen més de 50 activitats d’aventura i esport per a tots els gustos i edats, ha afavorit un notable creixement dels grups familiars, usuaris assidus d’activitats com el senderisme, el ràfting i l’hípica o –especialment en els darrers anys– els parcs d’aventura (amb propostes molt exitoses com les tirolines).

Sense descartar, és clar, propostes com el piragüisme, el parapent, l’ala delta, l’esquí aquàtic, la BTT, les excursions en 4×4, el barranquisme, l’espeleologia o els vols amb globus aerostàtic, per esmentar només algunes disciplines que estan a l’abast tant del públic adult com de l’infantil. En aquesta línia destaca la creació de parcs d’aventura que ofereixen 6 circuits de dificultat variable segons les edats, alçades i nivells dels participants. És el cas, per exemple, del Pirineus Parc Aventura, amb més d’una vintena d’activitats aquàtiques i terrestres. 

D’altra banda, cada cop proliferem més els paquets de cap de setmana o de més dies que inclouen menjar, allotjament i un ampli ventall d’activitats per als infants i per a tota la família com ara tirolina, ràfting, caiac, canoa, rais, jump extrem, escalada en rocòdrom o roca, BTT, ràpel, circuit aeri, tir amb arc, jocs d’aigua, rutes d’orientació, gimcanes d’habilitat o fotogràfiques, entre moltes altres propostes. 

Un estiu farcit d’activitats

Un altre àmbit important del turisme familiar és el de les festes, celebracions populars i activitats temàtiques que tenen lloc els mesos d’estiu a les comarques de Lleida.  De l’1 al 3 de juliol se celebra a la Pobla de Segur i el Pont de Claverol (el Pallars Jussà) la Diada dels Raiers de la Noguera Pallaresa. El dia 2 tenen lloc les Falles d’Alós d’Isil (el Pallars Sobirà) i la Trobada Gegantera de Bellvís (el Pla d’Urgell). Els dies 2 i 3 es porta a terme el Ben Acústic (festival familiar de música i espectacle en viu) a Benavent de Segrià (el Segrià). Els dies 2, 6, 9, 13, 16, 20, 23, 27 i 30 es desenvolupa l’activitat ‘A l’estiu l’or el busquem al riu’ a Balaguer (la Noguera); mentre que els dies 3, 9, 15, 22 i 23 Barruera, Erill la Vall, Taüll, el Pla de l’Ermita i Llesp acullen les Falles a l’Alta Ribagorça.

Visita al museu de Gerri de la Sal / Foto: Iolanda Sebé
Visita al museu de Gerri de la Sal / Foto: Iolanda Sebé

Del 7 al 10 se celebrarà el Festival de Senderisme Vall Fosca-Pirineus a la Torre de Capdella (el Pallars Jussà). Del 8 al 10 Balaguer (la Noguera) acollirà la Transsegre. El dia 9 es farà el Carnaval de Secà a Cervera (la Segarra) i la Trobada de Gegants de Solsona (el Solsonès); els dies 9 i 10 Alins (el Pallars Sobirà) acollirà la Fira del Ferro Pirinenc; i del 14 al 17 es farà a Esterri d’Àneu (el Pallars Sobirà) el festival familiar Esbaiola’t. A més, el dia 16 es correrà la Carrera Nectarina Atlètica a Alcarràs (el Segrià), se celebrarà el Mercat Romà de Iesso a Guissona (la Segarra) i tindrà lloc Lo Festeto de Ponts (la Noguera).

El dia 22 hi haurà l’espectacle familiar Loïc a la Granja d’Escarp, Massalcoreig i Seròs (el Segrià); el dia 23 s’organitza a la Pobleta de Bellveí (el Pallars Jussà) el taller familiar Observació sobre el món dels muricecs i a Vilaller (l’Alta Ribagorça), una Nit d’estels. Del 29 al 31 es recrearà la Festa dels Firals i de l’Anella de Cal Bufalà a Bellvís (el Pla d’Urgell); els dies 30 i 31 es desenvoluparà el Circdanya Festival a Prats i Sansor (la Cerdanya). El dia 31 el Mirador d’Obeix (el Pallars Jussà) acollirà una Observació familiar de la Via Làctia. Per si no fos prou, els dies 23 de juliol, 3 d’agost i 17 de setembre es farà a Ponts (la Noguera) l’activitat Arqueologia en família a Sant Pere i al Mas de n’Olives. I a la ciutat de Lleida (el Segrià) les famílies poden gaudir del popular Bus Turístic d’estiu que durant juliol i agost recorre els principals punts de la ciutat.

Més informació:

www.aralleida.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa