De nord a sud i d’oest a est, les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida ofereixen al visitant una cascada d’emocions i experiències turístiques inoblidables gràcies a una perfecta combinació entre els seus paisatges espectaculars, una sorprenent proposta d’activitats de turisme actiu, un ric patrimoni monumental i arquitectònic i una oferta de serveis i equipaments de primer nivell. Tots aquests factors converteixen les contrades del Pirineu i la plana de Lleida en la destinació ideal per al turisme d’aventura, de natura, familiar, cultural i gastronòmic.

Amb l’arribada de la primavera, les comarques de Lleida exploten en un ventall inacabable d’activitats de turisme actiu, i tant el Pirineu com la plana conviden el viatger a gaudir d’experiències inoblidables gràcies a un sector amb 271 empreses especialitzades que ofereixen més de 50 activitats d’aventura i esport.

Una gran part dels recursos turístics del territori lleidatà tenen com a base el seu caràcter rural, dins del qual hi té un paper molt important l’abundància de paratges de natura salvatge, tot un paradís per als amants de la natura. Encapçalant aquests paratges, espais protegits com el Parc Nacional –l’únic de Catalunya– d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, que ofereix un entorn de 14.000 hectàrees amb més de 200 estanys i nombrosos rius, barrancs i zones humides a tocar dels cims mítics dels Encantats.

Aquesta descoberta dels grans escenaris naturals es completa amb als parcs naturals de l’Alt Pirineu i Cadí-Moixeró, a cavall de les terres frontereres del Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Cerdanya. Són territoris verges a tocar de les valls on l’activitat de l’home conviu amb espècies de llegenda com el trencalòs o mamífers d’altura com l’os bru, el cérvol, el cabirol o l’isard.

Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici / Foto: Ara Lleida - Oriol Clavera
Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici / Foto: Ara Lleida – Oriol Clavera

A més d’aquests tres parcs i de diversos espais naturals repartits per tot el territori, les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida disposen des de l’any 2021 de la certificació Biosphere Destination. Per la seva banda, la serra del Montsec i el mateix Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ostenten la certificació de Destinació Turística i Reserva Starlight, i la Conca de Tremp-Montsec ha estat certificada com a Geoparc Mundial per la UNESCO conegut amb el nom de Geoparc Orígens. El formen 19 municipis de 4 comarques lleidatanes: el Pallars Jussà, la Noguera, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell.

Les comarques de la plana també amaguen petites joies naturals, com l’estany d’Ivars i Vila-sana, un espai recuperat d’alt valor biològic, o l’Aiguabarreig del Segre-Cinca, indrets que destaquen per la seva riquesa natural, amb una gran varietat de flora, diversitat d’espècies animals i d’ocells i l’excepcionalitat dels seus paisatges. En aquests escenaris naturals de prestigi, les contrades de Lleida despleguen davant del visitant una oferta d’activitats esportives que fan del paisatge un gran parc d’oci i aventura.

El camí tradicional de Canejan a Sant Joan de Toran i la vall de Toran / Foto: Ara Lleida - Rafael López-Monné
El camí tradicional de Canejan a Sant Joan de Toran i la vall de Toran / Foto: Ara Lleida – Rafael López-Monné

Terra, aire i riu

El ràfting és l’esport rei en la modalitat d’aigües braves, però també destaquen altres disciplines com ara el piragüisme (canoa i caiac), l’hidrospeed, l’hidrotrineu, el descens de barrancs, l’hidrobob i trekking aquàtic, entre d’altres. Els rius Noguera Ribagorçana, Noguera Pallaresa, Garona i Segre són des de fa anys llocs ideals de les comarques de Lleida per a la pràctica de multitud de modalitats aquàtiques, tant en aigües braves com en aigües tranquil·les. A més de turisme actiu i d’aventura, cal significar que la Noguera Pallaresa –considerat un dels millors rius d’Europa per a l’exercici d’esports en aigües braves– i el Segre són els escenaris de diverses competicions estatals i internacionals.

Per a aquells que vulguin practicar esports en aigües més tranquil·les també hi ha una oferta àmplia i variada: piragüisme, motos d’aigua, activitats subaquàtiques, caiac, esquí aquàtic, vela, pàdel-surf, windsurf i ultra-tub. Alguns dels llocs ideals per gaudir d’aquestes activitats són l’embassament de Rialb, el Rafting Parc (Parc Olímpic de la Seu d’Urgell), el Parc del Segre de Ponts, les dues grans basses de Gimenells, els embassaments de Moralets, Sallente, Sant Antoni i la Torrassa o l’estany de Certascan, a més de 2.000 metres d’altitud.

El barranc d'Estaron (Pallars Sobirà), ideal per practicar barranquisme / Foto: Ara Lleida - Oriol Clavera
El barranc d’Estaron (Pallars Sobirà), ideal per practicar barranquisme / Foto: Ara Lleida – Oriol Clavera

Quant als esports de terra, cal dir que els visitants poden gaudir de nombroses rutes de trekking-senderisme i nordic walking, la BTT, l’hípica, el golf, les excursions en quads i en 4×4, el salt de pont, espeleologia, vies ferrades i l’escalada. De fet, Sant Llorenç de Montgai, Vilanova de Meià, Oliana i el congost de Terradets són algunes de les zones més freqüentades pels escaladors.

Cal remarcar que les Terres de Lleida són un territori especialment atractiu per a la descoberta senderista i per a la pràctica de la BTT. Cada comarca és una aventura per si mateixa fins a configurar un catàleg de 26 grans rutes i 10 itineraris dels senders de Gran Recorregut. Per la seva banda, els sis Centres BTT de la Seu d’Urgell, Pallars Jussà, Val d’Aran, Valls d’Àneu, Vall de Lord i el Montsec coordinen i proposen una xarxa de camins marcats de més de 2.500 quilòmetres; un veritable laberint màgic per conèixer el territori des de dins. Rutes cicloturístiques tradicionals o de nou encuny com Pedals de Foc, Era Roda, Els Cims de l’Alt Pirineu i del Contraban, la FERA Pyrenees Mountain Gravel o la Montsec Bikepacking Loop plantegen al visitant una experiència esportiva i de desconnexió addictiva.

Cicloturisme entre vinyes / Foto: Raimat Natura
Cicloturisme entre vinyes / Foto: Raimat Natura

La sensació d’enlairar-se. Conèixer Lleida des del cel. És així com cada vegada més persones decideixen gaudir de les sensacions de volar pel cel de Lleida. El parapent i l’ala de pendent s’han consolidat com les manifestacions emblemàtiques de les activitats aèries a les comarques lleidatanes. El municipi d’Àger, al peu de la serra del Montsec, ha esdevingut en els darrers anys el centre neuràlgic d’aquestes disciplines, ja que cada any acull diversos campionats d’àmbit estatal i internacional.

La zona d’Àger és des de fa més de dues dècades una àrea excepcional de vol freqüentada per pilots d’arreu del món i, a més, està catalogada com el bressol de l’ala delta. Gràcies a les seves condicions aerològiques excepcionals també s’hi poden dur a terme activitats com ara els vols amb globus aerostàtic, els ultralleugers, la vela, el vol sense motor i els helicòpters. A més de la serra del Montsec, els esports d’aire es poden practicar a les valls d’Organyà, a la comarca de l’Alt Urgell.

Parapent a Àger, amb vistes de Mont-rebei i Canelles / Foto: Ara Lleida - Sergi Reboredo
Parapent a Àger, amb vistes de Mont-rebei i Canelles / Foto: Ara Lleida – Sergi Reboredo

Amb tots aquests ingredients els visitants de les comarques de Lleida es disposen a viure un estiu ple d’aventures… i d’esports d’aventura. El prestigi internacional de la demarcació –que ha esdevingut un referent a l’Estat espanyol i al sud d’Europa en l’àmbit del turisme actiu–, l’increment d’empreses i serveis registrat enguany i la recuperació del nivell d’activitat previ a la pandèmia (amb un renovat interès per les disciplines desenvolupades en entorns naturals) fan preveure unes xifres rècord que poden superar fins i tot les de la magnífica campanya estiuenca del 2019.

Àmplia oferta d’activitats a Lleida

En aquests escenaris naturals de prestigi, les comarques de Lleida despleguen davant del visitant una oferta d’activitats esportives que fan del paisatge un gran parc d’oci i aventura. Des de la dècada de 1980, el Pirineu de Lleida ha liderat l’oferta d’esports d’aventura i turisme actiu a l’Estat i ara la progressiva superació de la pandèmia ha posat en valor més que mai les activitats emmarcades en entorns naturals oberts i saludables. Aquesta combinació de factors fa que les previsions d’enguany passin d’una banda per assolir i superar els 767.789 serveis registrats l’any 2019 a Lleida, xifra rècord en aquest àmbit.

Un guarisme que amb l’increment del nombre d’empreses que operen enguany en relació amb l’any 2019 es podria fins i tot superar i situar-se per sobre dels 800.000 serveis contractats, xifra que representaria un increment superior al 4 % respecte a les del 2019 i un rècord per al conjunt de la demarcació. 

Sèquia del Canal d'Urgell al Segrià, tocant al Pla d'Urgell / Foto: Ara Lleida - Oriol Clavera
Sèquia del Canal d’Urgell al Segrià, tocant al Pla d’Urgell / Foto: Ara Lleida – Oriol Clavera

Aquest previsible increment de la demanda nacional i internacional i, no cal dir-ho, la millora de la situació sanitària, han afavorit el creixement de l’oferta del sector, amb 271 empreses dedicades al turisme actiu, la majoria de les quals al Pirineu i Prepirineu de Lleida. Aquesta xifra suposa un increment de 35 empreses respecte a l’any 2021 i de 43 respecte al 2019, any de referència ja que els dos següents van patir els efectes de la pandèmia.
 
El sector veu “amb optimisme i il·lusió” la temporada i confia a arribar o fins i tot superar els 750.000 serveis registrats el 2019, l’any previ a la pandèmia. Aquesta visió positiva ve donada per l’increment de la clientela nacional i el retorn dels tradicionals visitants internacionals procedents de països com Alemanya, Anglaterra, Bèlgica, França i fins i tot els EUA. Tot i que l’activitat en aquest àmbit es duu a terme durant tot l’any, depenent del tipus d’esport, lògicament l’estiu és la temporada de major activitat. Destaca l’agost, amb més del 20 % de la demanda total, seguit del juliol i el juny. A continuació, en ordre decreixent d’importància, hi ha els mesos de setembre, maig, octubre i abril.

A cavall per la Segarra, a l'Ametlla de Segarra / Foto: Ara Lleida - Oriol Clavera
A cavall per la Segarra, a l’Ametlla de Segarra / Foto: Ara Lleida – Oriol Clavera

Turisme actiu escolar i familiar

A més de la procedència geogràfica, molt diversa, els responsables del sector remarquen la gran varietat d’opcions que presenta el turisme actiu, amb propostes per a tots els gustos, edats i graus de preparació. Així, una de les tipologies de client que més ha crescut en els darrers anys la integren els grups familiars, que solen optar per activitats com el senderisme, el ràfting, l’hípica o –especialment en els darrers anys– els parcs d’aventura (tirolines).

El que ja és una evidència és la recuperació del turisme escolar –molt actiu durant el final del curs acadèmic i que es perllongarà durant l’estiu gràcies a les activitats de colònies–, un subsector que enguany amb tota seguretat assolirà xifres rècord.

El congost de Mont-rebei, paradís de senderisme i esports d'aigua alhora / Foto: Ara Lleida - Oriol Clavera
Foto d’arxiu del congost de Mont-rebei, que pateix falta d’aigua enguany / Foto: Ara Lleida – Oriol Clavera

Cal dir que el lideratge de Lleida en aquest àmbit es fonamenta també en un procés continu de millora i modernització del sector. Florido Dolcet, president de l’Associació d’Empreses de Turisme Actiu i Esports d’Aventura del Pallars Sobirà, destaca la gran professionalitat de les persones que treballen en les activitats de turisme actiu i l’aposta de les empreses per la millora continuada dels serveis que presten.

A Lleida trobareu unes terres, uns pobles i unes gents hospitalàries que us conviden a viure una experiència única, plena d’aventures, descobertes i vivències inoblidables.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa