Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Del pinzell als píxels: tot allò que ens ha aportat el dibuix
  • CA

El Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona proposa una mirada diferent als dibuixos i al fet de dibuixar, en l’exposició El Viatge Il·lustrat. Quaderns de camp: del llapis i el pinzell al món digital. La mostra, comissariada per Jordi Serrallonga, es pot visitar des d’aquest dissabte 18 de juny i fins al 6 de novembre a la seu del museu al carrer Montcada (Ciutat Vella).

L’exposició vol reflexionar sobre el paper del dibuix com a eina al servei de la ciència i el coneixement al llarg de la història, des de temps pretèrits fins a arribar als nostres dies. Tot i haver de conviure amb mitjans més immediats, com la fotografia i el vídeo, el dibuix continua viu actualment.

Ja molt abans del naixement de la fotografia i el vídeo, els primers viatgers i viatgeres esperonats per finalitats científiques —ja es dediquessin a la geografia, l’arqueologia, la botànica, la zoologia, l’antropologia o l’art, entre altres camps del coneixement— van reflectir i difondre mitjançant el dibuix allò que havien vist durant els seus periples. Els il·lustradors i els quaderns de camp van esdevenir, per tant, elements indispensables en tota expedició científica.

Fons Sabater i Pi

Durant el segle XX, malgrat la generalització absoluta de la fotografia, el dibuix va continuar tenint un paper de primer ordre en la difusió del coneixement, en part perquè permet reflectir aspectes de la realitat que difícilment pot mostrar la fotografia. El naturalista Jordi Sabater i Pi (1922-2009), pioner de la primatologia, n’és un exemple destacat. En el centenari del seu naixement, el Museu Etnològic i de Cultures del Món li vol retre un homenatge a través de l’exposició d’alguns dibuixos i llibretes de camp que formen part del Fons Sabater Pi del CRAI Biblioteca de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i de les seves col·leccions pròpies.

Dibuix del naturalista Jordi Sabater i Pi / Museu Etnològic i de Cultures del Món
Dibuix del naturalista Jordi Sabater i Pi / Museu Etnològic i de Cultures del Món

El dibuix va tenir també un paper fonamental en la formació de les col·leccions museístiques i en les tasques d’inventari dels fons dels museus. Com a exemple d’això, la mostra de vitrina exposa tot un seguit de materials gràfics –des d’esbossos ràpids fets sobre el terreny durant les expedicions fins a dibuixos acurats– elaborats en el sí del Museu Etnològic i de Cultures del Món per inventariar i contextualitzar els seus fons.

Repte i trobada de quadernistes de viatge

Vinculades a aquesta mostra se celebraran dues jornades molt especials. D’una banda, el museu fa una crida als urban sketchers, il·lustradors científics o simplement aficionats per participar en un repte de dibuixos sobre l’experiència personal de les vacances. El primer dels dos dies és aquest dissabte 18 de juny al matí: el museu organitza una trobada de quadernistes de viatge, reparteix una sorpresa i explica la dinàmica del repte als participants. El segon dia serà el 17 de setembre, quan es projectaran les 15 obres seleccionades i hi haurà taules rodones amb reconeguts il·lustradors com Lapin i Carlos Puche.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa