La prohibició de les estufes de gas a Barcelona ja ha entrat en vigor. Aquest canvi en la normativa que veta els aparells amb aquest sistema de combustió en les terrasses de bars i restaurants s’emmarca en l’Ordenança de terrasses aprovada el 2018, que fixava l’eliminació total d’aquest tipus d’estufes a les terrasses a partir del 2025 pel diòxid de carboni que emeten. Això obliga els negocis a passar-se a les estufes elèctriques, que sí que estan autoritzades amb un límit de potència de 150 W/m² i es poden fer servir entre l’1 de novembre i el 30 d’abril.
La mesura ha estat rebuda amb resignació per part de la restauració barcelonina, que és conscient que en molts casos haurà de fer ara una inversió extraordinària en plena temporada d’hivern per adaptar-se a la nova normativa. Si bé en el primer dia de prohibició ja hi ha molts bars i restaurants que han fet el canvi, una gran majoria preveu fer-ho en els pròxims dies. Alguns negocis han optat per no encendre les estufes de combustió de gas per si de cas, i d’altres sí que ho han fet, conscients que serà una de les darreres vegades. En aquest sentit, és important remarcar que aquells establiments que no compleixin la prohibició poden ser sancionats a partir d’ara.
Una inversió important que pot disparar el cost elèctric
Diversos restauradors consultats per l’ACN han explicat com estan afrontant aquest nou escenari en el primer dia de la prohibició. “En el nostre cas vam reparar totes les estufes de combustió de gas que teníem i ara veiem que ens ho podíem haver estalviat“, assenyala l’Aitor, que dirigeix un restaurant ubicat a rambla de Catalunya i reconeix que no van poder preveure i repartir la despesa en noves estufes elèctriques de forma adequada en el seu moment. Aquest restaurador també alerta del possible cost elèctric que tindrà el sistema.
En la mateixa línia es pronuncia en Nicolás, que regenta un altre local en aquesta mateixa via. “Sense estufes a fora no podem tenir gent […] Agraden més les de gas, però és veritat que les elèctriques poden donar més seguretat” apunta, remarcant que ell va poder adquirir nous aparells ràpidament en veure que el preu pujava per l’augment de la demanda. Malgrat reconèixer que es tracta d’una despesa important, remarca que els més perjudicats són aquells negocis petits que tenen menys recursos.