La liberalització del sector ferroviari a Europa ha de dur més competència i, per tant, més opcions per als viatgers, tant de preus com de rutes.
A l’octubre es feia públic que les companyies ferroviàries de França (SNCF), Alemanya (DB), Àustria (ÖBB) i Suïssa (CFF) han unit forces per tirar endavant un projecte ferroviari que preveu crear diverses línies de trens nocturns, que arribaran a unir 13 ciutats europees. El projecte es diu Nightjet i consisteix en una sèrie de trens nocturns que crearien una xarxa de transport on s’inclou Barcelona. Les dues primeres línies ja uneixen Viena i Munic, d’una banda, i Zuric, Colònia i Amsterdam, de l’altra. I el desembre del 2024 començaran a circular els trens directes entre Barcelona i Zuric.
Però ara el ministeri de transports frances ha anunciat un nou projecte que conté diversees noves línies ferroviàries i que es materialitzarà el 2026. Una d’elles unirà amb un tren nocturn entre Barcelona i Tolosa de Llenguadoc, i a un preu que s’anuncia de baix cost. Catalunya i Occitània tindran un fil directe i així els passatgers s’evitaran transbordaments. De fet, aquesta mateixa línia tindrà el final de trajecte a Bordeus, un destí molt conegut pels catalans, especialment pels amans de vi.
De fet, cada vegada serà més fàcil viatjar en tren per Europa, i si les lleis de la competència funcionen correctament, també serà més batat. I és que s’ha incorporat al mercat l’operador ferroviari privat Ouigo, i cap a finals del 2022 està previst que ho faci Iryo. De fet, aquesta companyia ja ha signat un contracte amb Adif per operar, i preveu transportar 50 milions de passatgers anuals. El contracte inclou 16 circulacions diàries per cada trajecte entre Barcelona i Madrid. Una entrada la mercat que farà que Renfe -amb un endeutament notable- s’hagi de replantejar la seva política de tarifes per afrontar la competència dels nous operadors.