Treballadors de teatres assenyalen al Grup Balañá i denuncien acomiadaments “il·legals”

Diumenge de reivindicacions laborals. Després que una marxa lenta de cotxes recorregués la ciutat per reclamar contractes fixes a la Generalitat, altres concentracions, aquesta davant del Teatre Borràs i el Tívoli, ha assenyalat el Grup Balañá. Els manifestants han criticat que s’hagin produït 15 acomiadaments, enmig d’una negociació. Aquestes expulsions laborals haurien de ser “nul·les”, segons el sindicat CGT, que ha convocat la protesta. A més, s’assenyala la companyia per haver externalitzat els treballadors en comptes de subrogar-los, ha informat l’ACN.

L’acció ha comptat amb el suport del Sindicat de Llogateres, també. En una publicació a Twitter, la plataforma pel dret a l’habitatge ha denunciat que el Grup Balañá “també és un gran tenidor que desnona” i “es dedica a especular amb l’habitatge en plena pandèmia”.

La pancarta princpal de la protesta clamava “Balañá=Acomiadaments il·legals”.

Segons CGT, els treballadors van ser acomiadats definitivament el 16 d’octubre del 2020 enmig d’un procés de negociacions que estava en marxa des de feia més d’un any. Concretament, el representant dels treballadors del Teatre Borràs, Albert Batet, ha explicat en declaracions als mitjans que arran de la pandèmia es va aturar un acord de millores laborals que havien pactat amb l’empresa el 2019 i que poc després van fer fora a tots els que estaven vinculats al sindicat, que eren “gairebé un 85%” de la plantilla.

Batet sosté que “la idea del Grup Balañá era fer una reestructuració de l’organització de l’empresa per mostrar que no podien fer front a les despeses dels treballadors”. Cosa que, a parer seu, “és mentida perquè ara tenen més empleats que abans”. “El que han fet és externalitzar per recuperar els llocs feina en precari que tenien abans de les nostres negociacions”, ha denunciat tot assegurant que “han aprofitat la covid” per fer aquesta operació.

L’11 de febrer els treballadors i l’empresa estan citats per una mediació al departament de Treball, on haurien d’intentar arribar a un acord. Els empleats, però, ho veuen difícil i fins i tot dubten que el Grup Balañá s’hi presenti.

A la protesta d’aquest diumenge hi ha participat el Sindicat de Llogateres. Un dels seus portaveus, Òscar Blanco, ha detallat que s’hi han sumat “perquè una de les acomiadades és afiliada a l’entitat i també ha tingut problemes relacionats amb el lloguer”. “Arran d’això ens vam adonar que també teníem altres casos relacionats amb el Grup Balañá, que són grans propietaris immobiliaris”, ha explicat tot afegint que “tenen blocs sencers a la ciutat”. Blanco ha explicat que el sindicat ha “col·laborat molt sovint amb la CGT” perquè pensen que “el dret a un habitatge digne i a una feina digna és la mateixa lluita”.

Nou comentari