Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Aquesta és la taxa que entra en vigor a Barcelona la setmana vinent

La ‘taxa Amazon’ serà una realitat d’aquí a uns dies. El ple de l’Ajuntament ha donat llum verda definitiva a un tribut que entrarà en vigor la setmana vinent, quan es publiqui al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB, i amb el qual el consistori preveu ingressar cada any 2,6 milions d’euros gravant les grans distribuïdores de comerç electrònic per l’ús de l’espai públic durant el repartiment de mercaderies a domicili amb un 1,25% de la facturació bruta derivada dels costos de repartiment que ingressen els operadors. La mesura ha rebut el suport de BComú, PSC, ERC (amb qui l’executiu municipal va pactar el nou tribut), JxCat i Cs. PP, Valents i la regidora no adscrita hi han votat en contra.

Una furgoneta d'Amazon descarregant durant el confinament / Óscar Cañas (Europa Press)
Una furgoneta d’Amazon descarregant durant el confinament / Óscar Cañas (Europa Press)

Ciutat “pionera” a aplicar aquesta taxa

Durant el ple, la regidora d’Hisenda, Montserrat Ballarín, s’ha felicitat que Barcelona tingui la primera taxa que grava el repartiment del comerç electrònic. “Som una ciutat pionera”, ha dit, tot recordant que l’afany de la taxa gravar és les distribucions de paquets a domicili només als operadors postals que fan un ús “molt intensiu” de l’espai públic pel volum de negoci. De fet, aquesta és una de les novetats que s’ha produït amb les al·legacions presentades, i és que les distribucions efectuades amb “modes sostenibles” no estaran subjectes a tributació, com tampoc les distribucions que es fan sense utilitzar cap vehicle.

Qui pagarà la “taxa Amazon”?

La nova taxa municipal l’hauran de pagar els operadors postals que facturin més d’un milió d’euros per les entregues fetes a Barcelona, que facin càrrega i descàrrega a la via pública, mitjançant qualsevol classe de vehicle, amb la finalitat de distribuir als destins finals els productes adquirits a través del comerç electrònic. I quants són? Doncs l’Ajuntament ha calculat que 26 plataformes, cinc de les quals concentren el 62% del volum de negoci a la capital, amb Amazon al capdavant. També hi ha plataformes com DHL, Seur, o UPS.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa